En del av

Är ditt barn förkyld? 5 knep som lindrar

19 okt, 2021 
AvHannah Bergroth
sjuk flickaS
Små barn smittas lätt och ibland känns det som att de knappt hunnit bli friska innan snuvan börjar rinna igen. Men visst du att det finns några smarta husmorsknep som lindrar? Här är 5 tips.
Annons

En näsa som snorar och envis hosta som vägrar försvinna – det är jobbigt när våra små är förkylda. Motherhood tipsar om några smarta husmorsknep du kan ta till för att sjukdagarna ska bli lite, lite lättare.

5 knep som underlättar mot förkylning

Här är listan som du behöver när barnet är sjuk.

1. Låt barnet sova med huvudet högt

Det är oftast nätterna som brukar vara jobbigast och hela familjens sömn kan påverkas av barnets snoriga näsa och irriterande hosta. Men genom att låt barnet sova med huvudet högt, antingen i vagnen i upphöjt läge eller i sängen med flera kuddar under huvudet, minskar svullnaden i näsans slemhinnor och hen får lättare att andas.

Se också: Motherhoods bästa tips för att orka med vab

Motherhoods bästa tips för att orka med vabBrand logo
Motherhoods bästa tips för att orka med vab

2. Bada varmt

Att plaska i vatten är inte bara roligt, det kan även göra stor nytta mot täppta, små näsor. Den varma ångan som ditt barn automatiskt andas in kan lösa upp den täppta, lilla näsan vilket i sin tur gör att det blir lättare för hen att andas.

bebis och mamma badar
Tänk på att även huden påverkas av vattnet, därför är det bra att smörja in den efter varje bad.

3. Testa löktricket!

Att låta rå lök ligga i en skål med vatten, precis bredvid sängen, är ett klassiskt husmorsknep som många tar till när barnet hostar genom nätterna. Den råa löken öppnar upp luftvägarna vilket gör att rethostan lindras. Värt att testa ändå!?

Annons

Löktricket – så gör du

Du behöver: 1 gul lök och 2 dl hett vatten

Gör så här: 1. Skär upp löken och lägg den i en tallrik. 2. Häll kokhett vatten öven löken så det nästan täcker. 3. Ställ tallriken bredvid sängen på golvet eller på nattduksbordet vid den sidan ditt barn har huvudet.

4. Kom ihåg vätska

När ditt barn är förkyld är det extra viktigt att hen får i sig vätska. Saft och vatten funkar alltid, men ibland kan det kännas extra skönt med något varmt. Testa varmt honungsvatten, det lenar och känns skönt när halsen är irriterad. Tänk dock på att Livsmedelsverket inte rekommenderar att barn under ett år ska få i sig honung.

5. Vila, vila, vila

Trots att barn är förkylda kan de vara hur pigga som helst – därför är det viktigt att påminna dem om att varva ner. Kroppen behöver vila för att kunna bli frisk. Lyssna på ljudbok, poddar eller läsa böcker är toppen program för en liten som är sjuk.

flicka som hostar
Det kan vara svårt att få barnen att förstå att vila behövs. Varför inte ta en hel dag i sängen, både barn och föräldern som vabbar?

Foto: TT

Annons