En del av
ANNONSSAMARBETE MED FÖRSÄKRINGSKASSAN

6 saker du inte visste om föräldrapenning - därför bör ni dela lika

01 aug, 2022 
AvAnna Neld
Snart dags för föräldraledighet? Som gravid eller nybliven förälder har du säkert många frågor kring föräldraledighet och föräldrapenning. Här listar vi 6 saker du kanske inte vet om föräldrapenning – och reder ut varför ni bör dela mer lika.

Ska verkligen den förälder som tjänar mest ta ut färre föräldradagar? Och vad händer med din löneutveckling om du tar ut flest dagar? Frågorna kring föräldrapenning är många och faktum är att jämnt fördelad föräldraledighet har fler fördelar än vad många tror.

Föräldraförsäkringen har funnits i Sverige i över 45 år och redan från start hade båda föräldrarna rätt till lika många dagar med föräldrapenning. I början var det däremot ynka 0,5 % av papporna som tog ut alla föräldrapenningdagar. År 2020 hade mammornas andel av dagarna sjunkit till ca 70 % och pappornas uttag alltså ökat till 30 %.

Utvecklingen mot att dela lika på föräldrapenningen går alltså framåt, men långsamt. Här är några viktiga saker du kanske inte visste om föräldrapenning – och varför ni bör dela mer lika på föräldradagarna.

bebis i famn

6 saker du inte visste om föräldrapenning & varför ni bör dela lika

1. Barnet får en närmare relation till båda sina föräldrar

Det vanligaste är att mammor tar ut mer föräldraledighet än pappor, men om ni delar lika på den stärks bandet mellan pappa och barn också. Om föräldraledigheten delas lika mellan er får ert barn möjlighet att skapa en nära relation till båda sina föräldrar. Både föräldrar och barn får en extra trygghet eftersom ni båda två då lättare kan hjälpas åt med det praktiska.

2. Se upp för påverkad löneutveckling

Många småbarnsföräldrar glömmer bort att se till de långsiktiga aspekterna gällande föräldradagar. Statistiken visar tyvärr att en lång föräldraledighet leder till sämre löneutveckling. Detta är något som oftast påverkar kvinnan, eftersom det är vanligt att hon är den som tar ut längst föräldraledighet.

I en familj där pappan tar ut 0–20 % av föräldrapenningen har mammans inkomst ökat med 24 % efter 8 år, enligt statistik från Försäkringskassan. Om pappan däremot tar ut 80–100 % av föräldrapenningen har mammans inkomst ökat med 77 % efter 8 år. Genom att dela lika kan alltså en negativ lönepåverkan undvikas.

3. Tänk långsiktigt – för pensionen!

Om du tar ut fler föräldradagar än din partner är det inte bara löneutvecklingen som kan påverkas negativt, utan även din pension. I dag tar kvinnor ut betydligt fler obetalda dagar än män, vilket ofta påverkar deras pension. Långa perioder av obetald föräldraledighet kan till exempel påverka din tjänstepension negativt om du jobbar inom privat sektor, eftersom det där inte betalas ut någon tjänstepension vid obetald föräldraledighet.

glad bebis

4. Den som tjänar minst ska väl vara hemma mer – eller?

Ofta är det den förälder som tjänar minst som är hemma mest. Det är väl rimligt eftersom inkomstbortfallet inte blir lika stort – eller? Så behöver det inte vara. Glöm inte bort att räkna in föräldralönen i ekvationen. Med föräldralönen, som regleras i kollektivavtal, tjänar många familjer faktiskt på att dela lika.

Om ni båda har anställning med kollektivavtal och får föräldralön för ett år, innebär det att ni går miste om föräldralön när en och samma förälder är hemma längre än 12 månader. Försäkringskassan tipsar föräldrar om att gå in på Föräldrakollen och prova att göra en planering.

5. Flexiblare än många tror

Den svenska föräldrapenningen är flexibel. Det är lätt att som förälder låsa sig i att föräldraledigheten behöver delas upp månad för månad, vilket inte stämmer. Det går lika bra att dela upp vecka för vecka, eller till och med halva veckor – så ni kan pussla ihop jobblivet och småbarnslivet på det bästa sättet för just er.

6. Normer påverkar hur föräldrar väljer att vara lediga

Det som påverkar föräldrar mest i deras val är faktiskt normer. På arbetsplatser där manliga chefer tar lite längre föräldraledighet, tar även andra män ut mer föräldraledighet. Pappor som arbetar på kvinnodominerade arbetsplatser tenderar också att ta ut mer föräldrapenning än andra pappor. Genom att istället läsa på och ta reda på fördelarna med att dela mer lika, så kan du göra ett medvetet val kring hur din föräldraledighet ska se ut.

Vill du veta mer om föräldrapenning och hur du kan dela upp den? Gå in på fk.se/delalika.

Källa: Försäkringskassan.