Därför pratar alla om nissekalendrar – ALLT du behöver veta

Nissedörrar och nisse

Foto: Instagram - Nissekalendern

Skapa julmagi hemma med nya adventskalendern – nissedörren och nissekalendern! Men hur gör man en nissekalender, och vad är egentligen ett nissebus? Motherhood sammanställer allt du behöver veta.

Att ha en nissekalender och nissedörr har blivit alltmer populärt hos barnfamiljer. Det fina med konceptet är att man själv kan välja hur stort eller litet projekt man vill göra det hela till. Man slipper (om man inte gärna vill) köpa små presenter, samtidigt som man kan välja mellan att antingen köpa färdiga kit – eller pyssla ihop det med saker man har hemma.

Vad är en nissedörr?

En nissedörr är en ytterdörr i miniatyr, som placeras någonstans i hemmet ovanför golvlisten. Ofta brukar det finnas en stege upp till dörren, och omgivningen brukar vara prydd med en julgran eller något annat juligt. Det är nissens, som flyttat in tillfälligt, hem. Om man vill ha en fysisk nisse-docka som syns eller en hemlig nisse väljer man själv.

Se exempel och ta inspiration av dessa fina nissedörrar:

503 Service Unavailable

Vad är en nissekalender?

Likt en vanlig adventskalender går konceptet ut på att något händer varje morgon från den 1 december fram till julafton, alternativt från första till sista advent. Skillnaden är att man istället för att ge paket, bjuder in barnen till ett litet juläventyr varje morgon.

Nissen är nämligen nattaktiv och har när de sover oftast råkat hitta på något bus eller varit klumpig med något. Men eftersom han är ganska snäll ändå så erkänner han oftast vad som hänt i ett nissebrev.

Detta får barnen läsa på morgonen när de vaknar, och då gäller det att hitta vart buset har ägt rum. Ibland kan nissebreven innehålla uppdrag eller presenter till barnen. Din egen fantasi och ork sätter gränserna!

503 Service Unavailable

Vill man inte skriva breven själv, finns färdiga nissekalendrar att köpa exempelvis här.

Vad är nissebus och nissebrev?

Under natten då november blir till december flyttar nissen in i sin nissedörr. När barnen vaknar på morgonen berättar man att något tokigt hänt! En liten dörr med små tillhörande nissesaker har kommit upp, och han verkar ha lämnat ett brev. I det skriver han att han behöver bo här ett tag, kanske för att hjälpa med julstämningen, och att han hoppas det är okej.

Ett nissebus, uppdrag eller present upptäcks genom ett nissebrev, som lämnas vid nissedörren varje dag fram till jul! Det kan exempelvis vara så att han avslöjar att han bytt ut allt toapapper mot glitter-girlanger, eller att han uppmuntrar barnen att baka lussebullar - då han ÄLSKAR lussebullar! Se ett förslag för varje dag fram till jul här.

503 Service Unavailable

Här kan du exempelvis köpa färdiga set av nissedörrar:

Nissens dörr materialset

Fullt materialset till nissens dörr från Babyland för 279 kronor. Köp det här (reklamlänk från Adtraction).

Nissens loft material-set

Fullt materialset till nissens loft från Babyland för 169 kronor. Köp det här (reklamlänk från Adtraction).

Julpyssel för barn: 19 roliga idéer att testa tillsammans

Gör din egen adventskalender – 7 roliga och enkla idéer