En del av

Psykologen: Så kan du tänka med barn och könsnormer

09 nov, 2020 
Lovisa Svedlund
pappa med barn med orinsessklänning
Hur ska jag som förälder hantera om mitt barn bara vill klä sig i prinsesskläder – eller inte kan få nog av muskliga robotleksaker? Faser då barn är väldigt intresserade av könskodade uttryck är inget man behöver oroa sig överdrivet mycket, menar barnpsykologen Maria Lalouni.
Annons
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tipsBrand logo
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips

Är glitterarmbandet, tyllklänningen och tiaran det enda ditt barn ha på sig till förskolan?

Ibland kan man bli lite orolig som förälder om ens barn är väldigt intresserad av könskodade sätt att vara och klä sig i en period – eller kanske tvärtom inte visar något intresse alls för sådant.

Ska mitt barn få ha prinsessklänning?

Men det är helt naturligt att barn genomgår alla möjliga faser och ibland gillar och blir de glada av sådant som är väldigt könstypiskt. Det är inget man behöver oroa sig för, säger Maria Lalouni, barnpsykolog och forskare vid Karolinska institutet, till Svenska Dagbladet.

– Exempelvis ”prinsessfasen” kan vara svårsmält för en del, delvis på grund av att det är en sådan kommers med allt som hör till. Men jag tycker ändå att man ska uppmuntra barns ökade självständighet så länge det inte innebär något farligt. Rosa är trots allt bara en färg. Sedan kanske det inte alltid passar att gå till förskolan i finklänning, för att det inte är praktiskt eller för att inte smutsa ner klänningen, säger Maria Laloun till tidningen.

barn och pappa som läser i sängen
”Prinsessfasen” kan vara svårsmält för en del, säger psykologen. Foto: TT

Med andra ord behöver man inte alltid fästa så stor vikt vid faserna. Ett råd som barnpsykologen ger är att försöka se barnet och inte blanda in allt för stora känslor i vilket uttryck som han eller hon är intresserad av just nu – oavsett om det är glitter eller skräninga robotleksaker.

Annons

Hur ska jag tänka med könsnormer och barn?

Det kan finnas en risk med att uppmärksamma ett barn väldigt mycket för hur barnet klär sig eller ser ut, dock. Märker barnet att valen av hennes eller hans sätt att vara eller klä sig går hem, kan det bli incitament att fortsätta.

pojke leker med robot
Försök att inte fästa för stor vikt vid faserna, menar psykologen. Foto: TT

– Samtidigt har forskning visat på hur barns självkänsla snarare är kopplat till relationen med föräldrar och omgivning, så andra saker spelar större roll än just kläderna. Men om det blir för mycket fokus på just utseende i de här prinsess­lekarna kan man som förälder kanske försiktigt försöka styra in på andra områden, säger Maria Lalouni.

Som förälder kan man försöka förhålla sig till den här fasen som till andra önskningar och val barnet har i olika utvecklingsstadier. Man kanske inte alltid skulle valt själv att barnet fick ett intresse för de könstypiska uttrycken men i ett större perspektiv kan man också se det som en resa som är rolig att följa, menar hon.

Foto: TT

Annons