En del av

7 situationer som kan uppstå när man nattar barn

01 mar, 2022 
https://image.motherhood.se/image-2581249?imageId=2581249&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Redaktionen Motherhood
mamma och dotter läser kvällssagaS
Måla naglarna, mysa i soffan framför en serie, äta något gott eller kanske kvällsjobba. Ja, vad har du tänkt göra när barnet har lagt sig? Oftast har vi en rutin som gör att barnet somnar i rätt tid, men ibland kan det dyka upp situationer som gör att nattningen tar extra länge. Känner du igen dig i de här?
Annons

Oftast går kvällarna bra och nattningen är smidig. Men ibland blir det inte alltid som man tänkt sig och den där kvarten som det vanligtvis brukar ta för barnet att somna, har plötsligt blivit en timme.

Motherhood-profilen Julia Winblad skrev ett blogginlägg där hon ärligt berättade hur en nattning med barnen kan se ut hemma hos dem. Vi på redaktionen kunde inte låta bli att inspireras av inlägget med tanke på att det där – eller i alla fall något liknande – säkert händer hos alla familjer. Här 7 situationer som kan uppstå vid nattning som ALLA föräldrar kan känna igen sig i.

Se också: Här är anledningen till att vissa är kvällsmänniskor

Här är anledningen till att vissa är kvällsmänniskorBrand logo
Här är anledningen till att vissa är kvällsmänniskor

7 situationer som kan uppstå när man nattar barn

Aldrig någonsin har barn en så lång att göra-lista som när de ska sova. Känner du igen dig i dessa situationer?

Annons

1. ”Mamma, jag ska bara...”

Ja, det klassiska citatet från Alfons Åberg är något barn ofta använder sig av. Som förälder blir man varje gång så förvånad över att ett barn kan ha så mycket att göra – speciellt när det är dags att gå till förskolan eller när hen ska sova.

2. ”Jag är törstig!”

Ni har borstat tänderna, klätt om till pyjamas, lagt er under täcket OCH läst en saga. Lampan är släckt. Då kommer givetvis ditt barn på att hen är törstig. Känner du igen?

3. ”Jag kan inte sova”

”Men älskling, du har jag bara försökt somna i... två minuter?” vill du bara svara då.

4. ”Vet du vad Axel gjorde idag?”

Redan när ni åt middag försökte du få ditt barn att berätta om sin dag – utan något direkt svar. Men när det är dags att sova, DÅ får du plötsligt en rapport om vad som hänt på förskolan, vem som gjort vad och vad hen åt till lunch.

5. ”Jag behöver kissa!”

Varje kväll har vi som rutin att gå på toaletten innan det är dags att lägga sig. Är det inte konstigt att barnet alltid behöver kissa en extra gång?

Annons

6. ”Bara en sång till, snälla?”

Ni har läst, sjungit lugna vaggvisor och sagt god natt. Plötsligt ber barnet dig sjunga en av hens favoritsånger en gång till. Har du också svårt att säga nej?

7. ”Varför är det mörkt på natten?” (och miljoner andra frågor)

Det är på kvällen, när det är dags att sova, som barn oftast frågar de mest fantastiska frågorna. ”Hördu, varför är det mörkt på natten? Var sover fåglarna? Vem bestämde att det just skulle heta fågel?” Självklart vill vi svara, men nu är det faktiskt dags att sova lilla vän.

Foto: TT

Annons