En del av

Vilken dag ger man påskägg – och varför gör haren äggjakten?

16 mar, 2023 
Lovisa Svedlund
påskägg, påskjakt barn
När får man påskägg egentligen? Varför kommer det en påskhare till påsk? Här får du veta! Dessutom ger vi dig tips på vad du kan fylla påskäggen med – och hur du gör en extra rolig äggjakt!
Annons
Påsken – här är allt du behöver vetaBrand logo
Påsken – här är allt du behöver veta

Påsken brukar bli en av årets roligaste högtider för familjen. Förväntningarna är ofta lägre än på till exempel jul, nyår eller midsommar. Hur man väljer att fira och vad man gör är upp till var och en. Vissa familjer reser bort för att maxa ledigheten medan andra är hemma och tar dagarna som de kommer.

Påsken innehåller allt som är roligt och mysigt för barn och familj. Man får träffa tillbringa tid med nära och kära, äta god mat och förhoppningvis ha tid att göra roliga aktiviteter tillsammans. För barn är nog äggjakten en av de viktigaste programpunkterna. Att leta ägg inne eller ute är spännande.

Vill du göra årets äggjakt lite äggstra (haha!) kul? Med några små förändringar kan den bli en riktig succé – som barnen gärna ser som en tradition de kommande åren. Här får du några tips på var du kan gömma ägg – samtidigt som vi reder ut allt du behöver veta om påskharen och när man brukar dela ut godisäggen.

Annons

När ger man påskägg?

Formellt säger man att påsken sträcker sig från palmsöndagen till annandag påsk. Helgdagarna är långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk.

påskafton ger man påskägg
Det är på påskafton som man oftast ger påskägg. Toppen att planera in en äggjakt då!

Men vilken av dagarna är det vanligast att man kör äggjakt eller ger påskägg till sina nära och kära? Jo, på påskafton!

Ordna äggjakt på påsk – här kan du gömma äggen

Vill du ordna en extra rolig äggjakt för barnen eller någon annan i år? Det är inte bara att gå påskkärring som är kul för kidsen, att gömma och leta efter ägg och godis är minst lika roligt, speciellt om de är finurligt gömda.

Har du ont om tid eller mycket att göra inför årets påskledighet? Här ger vi dig tips på fem roliga gömställen för årets påskägg.

  1. Varför inte förlägga äggjakten utomhus? Gå till en park eller använd trädgården om ni har en sån. Låt barnen leta på egen hand, eller ännu roligare, gör en karta där de ska följa pilar och anvisningar.
  2. Lägg ut ledtrådar på lappar! Detta funkar fint att göra både inomhus och utomhus. Lapparna får gärna vara lite roliga och leda barnen till alla möjliga konstiga ställen innan de till slut hittar påskägget.
  3. Det är extra kul om påskägget ligger gömt på ett särskilt oväntat ställe. Ugnen, diskmaskinen eller torktumlaren är några roliga idéer.
  4. En annan rolig idé är att gömma ägget i barnens sängar!
  5. Testa något nytt! I år kanske det inte bara är ETT ägg haren lagt ut, utan istället flera små med en liten godis eller överraskning i varje.
Vilken dag ger man påskägg?
Tips! Gör små ledtrådar eller lägg ut små ägg som leder fram till det stora påskägget.

Istället för godis i påskäggen

God mat och godis hör påsken till och det är under den här tiden som både barn och vuxna ska få äta sötsaker trots att det inte är godisdag. Men många barn blir också glada om det ligger en liten present i ägget.

Annons

Här är tips på roliga och relativt små leksaker och grejer som passar perfekt att lägga i påskägget.

  • Såpbubblor
  • Kritor
  • Kulor
  • Klistermärken
  • Tatueringar
  • Plåster
  • Studsboll
  • Pärlor
  • Hårspännen
  • Smycken
  • Lego

Varför har man påskhare?

Påskharen är en figur som många kopplar ihop med påsken. Dels dyker den upp som en del av påskpyntet, dels menar vissa familjer att det är just påskharen som kommer med godisäggen till barnen.

När man tänker efter är det faktiskt en helt rimlig sak att fråga sig, varför man hittar på att det kommer en hare och gömmer ägg på påsk.

Traditionen har funnits länge. Den startade redan på 1600-talet i Tyskland men fick sitt stora genomslag i mitten av 1800-talet. Inte helt oväntat var det godisleverantörer- och tillverkare som snappade upp idén omkring 1850.

Varför det blev just en hare, och inte en anka eller hund, har med djurets unika förmåga att fortplanta sig att göra. Påsken förknippas med överflöd och att livet återkommer, därför tyckte man att haren blev en bra symbol för överflöd och frodande liv.

Källa: Illustrerad vetenskap

Foto: TT

Annons