En del av

Antikroppar mot covid-19 finns i bröstmjölk – här är allt vi vet

27 apr, 2021 
Lovisa Svedlund
corona bröstmjölk antikroppar
Kvinnor som vaccinerats mot covid-19 får antikroppar i sin bröstmjölk, visar studier. Här reder vi ut vilket skydd man faktiskt kan säga att det ger bebisen om du ammar.
Annons
Coronavaccin effektivt för gravidaBrand logo
Coronavaccin effektivt för gravida

Ett antal mindre studier visar att antikroppar som kvinnor utvecklat efter att ha fått vaccin mot covid-19, finns i deras bröstmjölk. Ett tiotal mammor har deltagit i studierna, och de har fått vaccinerna från Modernas och Pfizer-Biontechs vaccin, rapporterar New York Times.

– De antikroppar som bildas efter att man blivit vaccinerad hos mamman, tar sig visst ut i bröstmjölken och ammande barn kan således passivt få antikroppar som skyddar till viss del, säger Anders Håkansson som är professor i experimentell infektionsmedicin i en intervju med Expressen.

Kan antikroppar föras vidare i bröstmjölk?

Men hur starkt eller heltäckande skydd som en ammande mamma kan föra vidare till sin bebis är ännu oklart.

Anders Håkansson
Anders Håkansson är professor i experimentell infektionsmedicin.

Dels är nivåerna av antikroppar olika höga hos olika mammor. Dels kan man inte vetenskapligt säkerställa än hur mycket bröstmjölk som skulle behövas för att för att föra skyddet vidare.

Annons

– Men man kan tänka sig att ammande barn till viss del får någon typ av skydd genom att ammas, då det inte finns vaccin för den åldersgruppen än, säger Anders Håkansson.

I USA har kvinnor som vaccinerats börjat pumpa och donera sin mjölk till andra barn. Men vad forskarna i studierna är överens om, skriver New York Times, är att bebisen som konsumerar bröstmjölk med antikroppar hela dagarna mer troligt får skyddet, jämfört med om man bara barn som bara får en "donerad dos" av en kvinnas mjölk.

Skyddas min bebis mot covid-19?

Även om det som sagt inte finns några vetenskapliga belägg exakt för hur detta funkar än, tror de som gjort studierna beskriver det som att skyddet i bröstmjölken alltså funkar bäst för bebisar som ammar vid bröstet dagligen.

Och även då kan det vara så att skyddet bara "räcker" någon dag eller timmar innan det behöver fyllas på.

Vid amning, och inte bara en enstaka matning av vaccin-bröstmjölk med flaska, sköljs mjölken också lite mer och oftare över slemhinnorna, näsan och munnen hos bebisen, förklarar Anders Håkansson till Expressen. Det kan också tala för att regelbunden amning kan skydda bäst – ifall det är så att ett visst skydd förs vidare.

Annons