En del av

Ny studie: Barn nummer 2 är familjens bråkstake

09 apr, 2021 
AvHanna Carlsson
två syskon
Som andra barnet i familjen är man van vid att ärva sitt äldre syskons saker men också att kanske få leva under lite mindre regler än sin föregångare. Nu visar forskning att man troligtvis även är familjens rebell.
Annons
Så varvar du ner på semestern- Experten tipsarBrand logo
Så varvar du ner på semestern- Experten tipsar

Storasyskon har enligt forskning visat sig vara den smarta i syskonskaran medan småsyskon ofta tillskrivs rollen som den roliga i familjen. Och är du andra ut i syskonskaran är du troligtvis den som är mest rebellisk.

En studie hävdar nämligen att syskon nummer två är mer benägen att missköta sig, ibland så till den grad att det kan få allvarliga konsekvenser.

Det yngsta syskonet måste konkurrera

Enligt en rapport från Massachusetts Institute of Technology är andra barnet mer upprorisk än sitt äldre syskon. Undersökningen visade att barn nummer två är 25-40 procent mer benäget att hamna i allvarliga problem i skolan eller med lagen.

Enligt NPR är en möjlig förklaring att föräldrar tenderar ändra sin uppfostran efter första barnet. Förstfödda barn får föräldrarnas fulla uppmärksamhet medan yngre syskon ofta måste konkurrera om intresset. Och när familjen växer förändras även dynamiken.

Men är du andra barnet behöver du inte oroa dig alltför mycket. Detta betyder inte att du är dömd till ett liv av brott och förödelse utan bara att födelseordningen kanske har större betydelse än man först har trott.

Foto: TT

Annons