En del av

Motherhood-profilen Elin Carlson om familjens flytt från Stockholm

06 apr, 2022 
AvHannah Bergroth
Motherhood-profilen Elin Carlson levde storstadslivet i Stockholm, men efter många års funderande packade hon och familjen ihop hemmet och flyttade norrut.
– De har varit intensiva, omtumlande, roliga, fantastiska och jobbiga om vart annat, säger Elin om de första månaderna.
Annons

I takt med att vi byter årstid kommer även en längtan efter något nytt. Ofta kan det räcka med att måla om ett rum, byta soffan eller klippa en ny frisyr, men ibland kan det handla om större saker så som att köpa ett nytt boende och få en helt ny livsstil.

Den som följer Motherhood-profilen och småbarnsmamman Elin Carlson har koll på att hon och hennes familj tog steget till en stor livsförändring. Efter nästan 20 år i Stockholm valde de att sälja villan i Stockholmsförorten och flytta till Jämtland, något hon skrivit mycket om sin blogg. Att flytta är ett stort steg, speciellt om det är barn inblandade. Vi tog ett snack med Elin som fick berätta om det nya livet på hästgården, om utmaningarna som dök upp och så bad vi henne dela med sig av sina allra bästa tips när det gäller att flytta med barn.

Se också: Motherhood vinner pris för bästa nya digitala produktion

Motherhood vinner pris för bästa nya digitala publikationBrand logo
Motherhood vinner pris för bästa nya digitala publikation

Elin Carlson om flytten från Stockholm

Hej Elin! För snart åtta månader sedan bytte ni storstadslivet i Stockholm mot ett lugnare liv i Jämtland. Hur skulle du beskriva de senaste månaderna?

Annons

– De har varit intensiva, omtumlande, roliga, fantastiska och jobbiga om vart annat!

Förstår att det är många känslor. Men om vi spolar tillbaka bandet lite, hur kom det sig att ni började tänka på en flytt?

– Det har legat och lurat i bakhuvudet ett par år. Efter 20 år i Stockholm började jag känna att jag längtade ”hem”. Jag är uppvuxen i Jämtland och började sakna stillheten, vidderna och närheten till både fjäll och familj mer och mer. Jag kände mig instängd i storstan och längtade efter att kunna ha egna hästar, som är min stora passion i livet. Min man kunde också tänka sig att lämna stadslivet så vi började diskutera för- och nackdelar med att flytta norrut. Fördelarna vann. Vi har en stor och härlig släkt här så valet av plats föll sig naturlig.

Elin Carlson

Ålder: 42.

Familj: Gift med Magnus Carlson, döttrarna Ella 13 år och Nina 8 år, hunden Texas och hästarna Neville, Doolin och Asterix.

Bor: På en hästgård i Ås, strax utanför Östersund.

Gör: Frilansar inom copy, sköter gård och djur samt bloggar på Motherhood.

Så fint. Kan du berätta mer om vad ni tänkte?

Annons

– Det gick faktiskt väldigt fort när vi väl började tänka tanken på riktigt. Magnus var lika peppad som jag på en flytt! Vi hade bara letat efter bostad i par månader när det plötsligt dök upp ett tillfälle som var helt omöjligt att tacka nej till.

Spännande, vadå?

– Vi blev erbjudna att köpa en hästgård med två bostadshus, två stall, stora betesmarker ner till sjön och skogsskiften. Som dessutom ligger på bästa läge i byn med en helt otrolig utsikt över Storsjön och fjällvärlden. Det var bara att slå till direkt, sådana gårdar är i princip aldrig till salu.

Elin Carlson
Flytten från Stockholm resulterade i att en av Elins drömmar blev sann, nämligen att få bo på en gård med egna hästar. Foto: Privat.

Åh, det var ju som att planeterna stod rätt?

– Ja! När erbjudandet om att köpa gården dök upp blev vi tvungna att bestämma oss snabbt. Vi hade i princip bara en vecka på oss att säga ja eller nej. Vi ville verkligen ha något speciellt, något som vi kände starkt så att det var värt att flytta. Vi drömde om att det skulle finnas eget stall och gärna ligga lite avsides från andra hus så man verkligen fick känslan av att bo lantligt. Och så kom det här erbjudandet, det var meningen helt enkelt.

Annons

Var det något som ni upplevde som jobbigt?

– Ja, att vi behövde bestämma oss så snabbt var verkligen inte optimalt för barnen, särskilt inte för vår tonåring. Tanken på att lämna sin trygga bubbla med kompisgänget var näst intill outhärdlig för henne. Det var otroligt jobbigt för oss alla ett tag, många tårar och diskussioner blev det.

Förstår det. Hur löste ni det?

– Vi fick fint stöd och hjälp av min familj och barnens kusiner, som också bor här i Ås. Kusinerna peppade och bjöd in till kompisgäng, fixade och grejade för att de skulle komma in i gemenskapen redan under sommaren innan vi flyttade upp. Vi peppade henne också så gott vi kunde och försökte få henne att förstå alla fördelar med en flytt. Sedan hamnade hon också i samma skolklass som en av kusinerna, vilket har underlättat mycket.

Elin Carlson med Magnus Carlson och barnen Nina och Ella
Familjen Carlson. Foto: Privat

På tal om det. Hur pratade ni med barnen om det här?

– Vi pratade mycket om alla fördelar med att flytta, samtidigt som vi förklarade att en vardag här faktiskt inte skulle vara så olik den vardagen de hade. Man har ju sitt ekorrhjul med skola, fritidsaktiviteter och kompisar var man än bor, men i det här ekorrhjulet fanns det även möjlighet att ha egna hästar och mer tid tillsammans. Båda barnen har varit hästintresserade och ridit sedan de var väldigt små, så självklart vägde det tungt i förhandlingen. Plus tryggheten i att ha mormor, mostrar, morbror och kusiner så nära. Vi är en stor familj här.

Annons

Hur skulle du säga att den här förändringen har varit för barnen?

– Den har varit bitvis jobbig såklart, men nu när de har landat har de lättare att se och uppskatta alla de bra sakerna den här flytten har inneburit. Ett lugnare tempo, lugnare skolmiljö där de har lättare att koncentrera sig, mer tid för hästar och ridning och mer tid med oss föräldrar faktiskt. De har fått kompisar och trivs bra på skolan vilket är en stor lättnad såklart.

Nu har det gått åtta månader, hur känns det nu?

– Det känns absolut som att vi tog rätt beslut! Ett sådant här tillfälle får man bara en gång i livet och det lugnare tempot passar vår familj bra. Stockholm finns ju kvar! Vi åker ner då och då och hälsar på gamla kompisar och passar på att göra roliga saker. Men sen är det lika härligt att komma hem igen. Förut var det lugnet, naturen och djuren som var tillflykten i ett uppskruvat storstadsliv, nu är det tvärt om.

Elins bästa tips till familjer som funderar på en flytt

1. Våga prova, livet är alldeles för kort! Trivs man inte är det bara att flytta tillbaka.

2. Prata mycket med barnen om fördelarna med ert nya liv, men förklara även att det inte nödvändigtvis behöver betyda så stora förändringar i deras lilla vardag. Om det går, låt dem fortsätta med det de tycker är roligt att göra på fritiden vare sig det är någon sport, sjunga i kör eller vad det nu är.

3. Ha inte för bråttom med landningen i det nya, låt det ta tid att komma till rätta. Och försök att umgås mycket med era barn, det skapar en trygghet i allt det som är nytt.

Vill du läsa mer om Elin och familjens nya liv, du hittar hennes blogg här.

Foto: Privat

Annons