En del av

6 okända – men vanliga – anledningar till förlossningsrädsla

01 jul, 2020 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
Kvinna som håller på gravidmage
Att känna rädsla och oro för en förlossning är naturligt. Men det många inte vet är att en dålig föräldrarelation eller tidigare smärtupplevelser kan vara möjliga orsaker till känslan. Vi lät en expert reda ut varför man blir förlossningsrädd.
Annons

Ungefär två av tio kvinnor känner förlossningsrädsla inför att föda barn. För att minska oron för en förlossningsrädd kvinna är det bra om man upptäcker sina känslor så tidigt som möjligt under graviditeten, eller till och med bearbetar dem innan man blir gravid om man vet redan då att man har de här tendenserna.

Men anledningarna till att man blir förlossningsrädd behöver inte alltid vara så självklara som man tror, menar Lotta Höckert som är expert på förlossningsförberedande vård. Hon är undersköterska på en förlossningsavdelning vid Huddinge sjukhus, vid sidan av sitt eget företag där hon erbjuder förlossningsförberedande rådgivning för blivande föräldrar. I sitt jobb möter Lotta Höckert många förlossningsrädda kvinnor:

Mamma som ammar sitt barn
Oftare än man tror är förlossningsrädsla ett resultat av att man inte tror på sin kropp – och allt den klarar!

– Nästan alltid, enligt min erfarenhet, så har de klienter och patienter med förlossningsrädsla som jag möter något annat i bakgrunden än bara den här konkreta känslan av rädsla. Man kan säga att den känslan inte sällan är uttryck för något annat som man bär på antingen fysiskt eller psykiskt.

Annons

6 anledningar till förlossningsrädsla

Förlossningsrädsla kan ta sig utryck i allt från en hanterbar oro inför förlossningen, till svår rädsla som medför stora psykiska besvär för kvinnan och kraftigt påverkar hennes vardag negativt. I de jobbigaste fallen kan förlossningsrädslan påverka hur kvinnan kan anknyta till barnet.

Om man misstänker att man ligger någonstans på den här skalan kan det vara väldigt bra att söka hjälp för att hantera sina känslor om man ska eller någon gång vill genomgå en förlossning, säger Lotta Höckert.

Här är sex anledningar till förlossningsrädsla som hon märkt finns hos klienter och patienter, som de själva tyckt varit svåra att upptäcka.

1. Ätstörningar och negativ känsla inför din kropp

Ett ganska vanligt mönster hos kvinnor som är förlossningsrädda är att man också på något sätt har en komplicerad relation till sin kropp.

– Ofta är det att man har en osäker relation till sin kropp på ett eller annat sätt. Det kan till exempel handla om att man haft ätstörningar, som i sin tur ofta är kopplat till ett kontrollbehov. Här handlar det inte sällan till exempel om personer som har väldigt höga prestationskrav på sig själva, säger Lotta Höckert och fortsätter:

Annons

– Och har man till exempel vuxit upp i ett hem där det är viktigt att prestera eller bevisa sig, att det varit viktigt i vår anknytning till föräldrar till exempel, kan det vara svårt att landa i känslan av att ens kropp duger för att föda barn.

2. Kultur

Både etnisk kultur och kultur inom olika samhällsgrupper eller familjer kan påverka hur man känner inför att föda barn.

– I Sverige har vi en kultur där man åker in och är ganska ensam under förlossningen med bara någon eller ett par personer som stöd. Det kan vara väldigt stor skillnad mot en upplevelse där man till exempel lever i en by där kvinnor samlas när någon föder barn. Där den som föder har stöd från många andra kvinnor som gått igenom samma sak, och de som är stöd också fått möjlighet att se att en förlossning är något naturligt som kvinnokroppen i grunden är byggd för.

När det kommer till kultur inom till exempel familjen, är det inte ovanligt att man som förlossningsrädd kanske haft en egen mamma som pratat mycket om sina negativa erfarenheter från förlossningar.

Annons

– Då får man komma ihåg dels att hon är hon och du har en annan kropp. Sen kan man faktiskt tänka att det antagligen var ett tag sedan hon hade sin förlossningsupplevelse och det har gått snabbt med utvecklingen inom vården sedan dess, säger Lotta Höckert.

3. Övergrepp

Vissa som är förlossningsrädda har upplevt sexuella övergrepp tidigare i livet. Att då ligga naken och ge andra människor tillgång till ens kropp kan vara oerhört ångestladdat. Är det här fallet är det ganska troligt att man behöver bearbeta de här känslorna med en professionell person för att också få tag i sin förlossningsrädsla.

4. Dåliga relationer

Något som återkommer hos förlossningsrädda är att man har relationer i livet som man inte bearbetat, och där man kanske blivit sårad eller illa behandlad. Det kan ofta vara relationen till en förälder.

Det här hör inte sällan ihop med att ett blivande föräldraskap sätter igång många tankar, medvetet och omedvetet. De brukar komma först för personen som bär på barnet, och senare även för en eventuell partner.

Annons

– Det här är processer som drar igång i det tysta, man börjar värdera sitt liv och ofta göra som en revision. Många omvärderar varenda relation man har och haft i sitt liv och börjar själv fundera mycket på vilket förhållande man själv vill ha till sitt barn.

– Oavsett om det här är medvetet eller undermedvetet är det en process som tvingar alla till att omvärdera relationer och då kan det vara så att den där mamman man inte pratat med på flera år, vill man prata med igen. Man kanske vill ställa en förälder till svars, be om ursäkt, ta kontakt med en biologisk förälder eller helt gör slut på en relation med ett syskon eller annat för att man faktiskt inte blivit behandlad bra i den.

Att de här känslorna kommer för nästan alla föräldrar kan vara en stor bidragande orsak till att man är rädd och orolig för förlossningen.

– Står man inte så tydligt i kontakt med sig själv och sina känslor och de här tankarna mest susar runt i det undermedvetna, känner man kanske bara allmän oro och obehag. Och då är det väldigt lätt att tolka det som en rädsla eller ett obehag inför förlossningen.

Annons

5. Otrygg parrelation

Lotta Höckert har också erfarenhet av att kvinnor som inte känner sig helt stöttade i sin parrelation projicerar den känslan på förlossningen.

I fall där ett par haft det kämpigt och bestämt sig för att skaffa barn i tron att det ska bli bättre.

– Här har man kanske inte det stödet man behöver från sin närhet eller partner, och det är en stor källa till förlossningsoro.

6. Smärta

Ytterligare en bakgrund till att man känner sig orolig för förlossningen är om man upplevt tidigare smärta i livet.

– Jag har till exempel träffat många som haft diskbråck, som är rädda för att det ska komma tillbaka.

Oavsett varför man är rädd för smärtan är det viktigt att komma ihåg, menar Lotta Höckert, att smärtan under en förlossning självklart gör ont – men det är en bra smärta som kroppen utlöser av en anledning.

Foto: TT

Annons