En del av

Experten: 7 tips för att få bukt med förlossningsrädsla

01 jul, 2020 
Lovisa Svedlund
Att man känner sig orolig inför en förlossning är helt naturligt. Ibland kan det vara klurigt att veta varför man är förlossningsrädd – och hur man jobbar för att minska den. Vi bad förlossningeexperten ge sina bästa råd för hur du behandlar din rädsla inför förlssniningen.
Annons

Det är väldigt vanligt att känna sig orolig och rädd inför en förlossning. För vissa är känslan så stark att den tar över hela graviditeten, för andra är den mer subtil.

Hursom kan det vara bra att försöka förstå sin rädsla och jobba med den för att förlossningen ska bli så lugn och trygg som möjligt.

Vad är förlossningsrädsla?

Ungefär 2 av 10 gravida kvinnor känner förlossningsrädsla. Den brukar delas upp i två typer.

Primär förlssningsrädsla:
Rädsla hos kvinnan för att föda barn redan innan hon blir gravid.

Sekundär förlossningsrädsla:
Rädsla en kvinna fått av tidigare, dåliga, erfarenheter från en förlossning.

Källor: Vårdgivarguiden

Någon som vet mycket om förlossningsrädsla är undersköterskan Lotta Höckert. Hon jobbar som undersköterska på förlossningen vid Huddinge sjukhus. Hon driver också ett företag där hon erbjuder förlossningsförberedande stöd till blivande föräldrar.

I sin verksamhet träffar Lotta Höckert förlossningsrädda kvinnor ofta.

– Det vi vet är att om man kan få bukt med sin rädsla och känna sig lite tryggare under förlossningen blir det oftast en bättre upplevelse. Både psykiskt såklart, men även fysiskt är det bra om kvinnan som föder kan vara så avslappnad som möjligt. Är man mindre orolig blir man mindre spänd, då slappnar kroppen av och släpper lättare fram barnet vilket också burkar till att det blir färre eller lindrigare förlossningsskador.

Annons

7 tips för att få bukt med förlossningsrädsla

Lotta Höckert träffar och hjälper förlossningsrädda kvinnor väldigt ofta i sitt jobb. Enligt hennes erfarenhet kan rädslan ibland ha sin grund i något annat än det man tror. Tittar man närmare på den kan ofta vara kopplad till andra känslor, som prestationsångest, dålig självkänsla eller ett starkt kontrollbehov.

De bästa tipsen för att få bukt med sin förlossningsrädsla handlar därför ofta om att fundera och ventilera den här sortens känslor.

Här är hennes tips till dig som är förlossningsrädd:

1. Ta reda på all relevant information – från bra källor

Lyssna inte så mycket på "vem som helst" som vill berätta om din förlossning, vare sig i verkligheten, på sociala medier eller nätet. Det är bra att känna till olika scenarier som kan inträffa under en förlossning, då är man förberedd och kan bättre hantera känslor som kan komma om man till exempel behöver ta till en akut åtgärd. Hitta informationen från balanserade och trovärdiga källor. Du kan till exempel be om på mödravården att få hjälp att sätta dig in i alla saker som kan hända.

Annons

Tänk att du inte behöver läsa vad som helst eller prata med vem som helst om förlossningar. Informationen du får ska vara korrekt och balanserad. Om man till exempel läser förlossningshistorier där något gått snett på nätet, kan det vara svårt att komma ihåg att det finns väldigt få förlossningshistorier som delas i media, på sociala medier och nätet om att allt bara har gått bra. Och för de allra flesta går det bra. Läs det en gång till: för de allra flesta går det bra.

Se också till att fråga någon som är objektiv och kunnig om det är något du undrar eller hört. Har en person i din närhet sagt att ditten eller datten skrämmande grej brukar inträffa under förlossningen, fråga nästa gång du är på mvc om det stämmer.

2. Hitta tillit till din kropp

Försök hitta tillit till din egen kropp. Den har klarat att bli gravid och är konstruerad även för att kunna föda barn. Kan du känna mer tilltro till din egen kropp blir det lättare att acceptera att du inte kommer att ha fullständig kontroll under förlossningen. Det kan också underlätta om du känner dig connectad med din egen kropp.

Kvinna som är gravid och vilar
Kan du lita på din kropp kommer förlossningen bli enklare, menar experten.

Försök kom närmre den genom att byta ut exempelvis kritiska tankar mot uppmuntran. Berätta för din kropp varje dag, något som den gjort bra. Det kan vara att "Idag är jag glad att du orkade gå utan att få för ont i fogarna", "Idag är jag glad att du kände att du behövde vila – och gjorde det". Ge dig cred bara att du sökt upp den här informationen som din kropp kanske kände att den behövde.

Annons

3. Hitta tillit till personalen

Försök också hitta tillit till personalen på förlossningen. De har studerat ett väldigt smalt ämne i flera år och kan jättemycket.

4. Prata med någon du litar på – gärna en professionell

Frågar du dig nu hur du ska punkt två och tre? Du har rätt, det är inte lätt att bara finna tillit sådär. Är man förlossningsrädd kan det därför vara en god idé att prata igenom hur man mår och har det i livet även på ett generellt plan – gärna med en kurator, psykolog, en aurorasjuksköterska eller någon annan professionell som man kommer i kontakt med.

Att hitta tillit till sin egen kropp och andra runtomkring kan ofta handla om ännu djupare känslor, till exempel hur man känner inför prestation och kontroll. Eller hur ens nära relationer varit under livet.

6. Se till att ha ett tryggt stöd

Din partner, svärmor, pappa, bästis, mormor. Se till att du har en person under graviditeten som du känner dig trygg med och använd personen som stöd. Någon du kan ringa när du känner att oron kommer. Visste du att du också får ha med dig två personer in i förlossningsrummet, förutsatt att det inte är en extra ordinär situation som under coronapandemin? Fundera på om du vill ta med ytterligare en person förutom din närmsta, så att du vet att du kommer ha ett kontinuerligt stöd under förlossningen med personer som gör dig trygg.

7. Gör dig trygg med miljön

Om det känns bekvämt kan det vara skönt att åka till förlossningen där du tror att du ska föda. Kolla upp var det finns parkeringsplats, gå in i byggnaden och fram till dörren in till förlossningen (man får inte alltid komma in). Nu vet du hur det ser ut, och det är information som kan hjälpa dig känna dig mer trygg i förväg.

Foto: TT

Annons