En del av

Nya beskedet: Gravida har rätt till coronaersättning

05 mar, 2021 
Jenny Grundemark
Gravida har rätt till coronaersättning
Förra veckan kom Socialstyrelsens besked att gravida mellan vecka 22 och 36 bör klassas som en riskgrupp. Och nu meddelar regeringen att man som gravid har rätt till coronaersättning om man inte kan jobba hemma.
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

Om du som gravid inte kan vara på jobbet på grund av risken att smittas av covid-19 och samtidigt inte heller kan jobba på distans har du nu rätt till statlig ersättning.

I förra veckan meddelade Socialstyrelsen att gravida mellan vecka 22 och 36 bör klassas som riskgrupp då det finns en betydande risk att man föder för tidigt om man får corona.

– Att bli född för tidigt innebär en risk för barnet och det är därför vi nu lägger graviditet till listan över risker vid covid-19. Men data ger inte stöd för att covid-19 innebär risk för allvarlig sjukdom varken hos mamman eller barnet, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Och nu hänger regeringen på med att gravida även har rätt till coronaersättning.

Annons

– Sedan Socialstyrelsen meddelade att det finns en särskild risk för gravida så har vi tittat på vilken förmån som kan användas, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till SVT.

Graviditetspenning betalas ut från och med nu

Dock ligger det på arbetsgivaren att försöka se till så att den gravida kan jobba hemifrån i den mån det är möjligt.

Om det inte går att lösa betalas så kallad graviditetspenning ut. En ersättning från Försäkringskassan som för närvarande ligger på knappt 80 procent av din lön men max 759 kronor om dagen före skatt.

– Det här går att ansöka om från och med nu, säger Ardalan Shekarabi.

Foto: TT

Källa: SVT

Annons