En del av

Socialstyrelsen: Gravida är i riskgrupp för covid-19

26 feb, 2021 
AvSanna Rossäng
Gravid kvinna handen på magen
Nu meddelar Socialstyrelsen att gravida bör ingå i riskgrupp för covid-19. Det gäller främst den senare delen av graviditeten och att risken då ökar att föda för tidigt.
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Gravida har ökad risk att bli svårt sjuka i corona men har tidigare endast rekommenderats att noga följa de restriktioner som funnits samt att undvika och minimera risken att bli smittade av covid-19. Däremot har de inte tillhört den lista med riskgrupper som Folkhälsomydigheten tog fram i våras, något som Socialstyrelsen nu menar bör förändras.

Socialstyrelsen meddelar via ett pressmeddelande att gravida i den senare delen av graviditeten nu bör räknas in bland riskgrupperna.

– Det är just risken att föda för tidigt som är förhöjd. Att bli född för tidigt innebär en risk för barnet och det är därför vi nu lägger graviditet till listan över risker vid covid-19. Men data ger inte stöd för att covid-19 innebär risk för allvarlig sjukdom varken hos mamman eller barnet, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Annons

Covid-19 under tidig graviditet löper ingen ökad risk

Den tidigare sammanställningen över vad som kan öka risken för allvarlig sjukdom i covid-19 gjordes i april förra året och visade då att det inte fanns något som talade för att covid-19 under pågående graviditet skulle öka risken för allvarlig sjukdom eller problem för barnet.

Men nu Socialstyrelsen alltså kommit fram till att risken för att föda för tidigt ökar under andra halvan av graviditeten.

– Däremot finns inget som talar för att covid-19 under tidig graviditet ökar risken för prematur förlossning eller andra komplikationer, säger Urban Nylén.

Foto: TT

Annons