En del av

Tecken på att förlossningen är nära – så vet du när det är dags

28 nov, 2020 
AvLinn Seipel
gravidmage och en akutmottagning för förlossning
När BF börjar närma sig är det lätt hänt att man övertolkar kroppens signaler och tar allt för att vara bebis som vill ut. Lär dig skilja på kroppens (troligen) falska alarm och tecknen på att det är dags att röra sig mot BB.
Annons
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskningBrand logo
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

Även om man inte är förstagångsförälder kan det vara svårt att urskilja när det på riktigt börjar vankas förlossning. Många av de tidiga tecknen på kroppens förberedelser är nämligen inte speciellt tydliga alla gånger. Är det vanligt magont för något du ätit – eller har värkarna satt igång?

Se sammanställningen på tecken som kan vara bra att hålla sig lite extra uppmärksam på.

Tidiga tecken på att förlossningen startat

I graviditetens sista skede fortsätter kroppen att utsättas för spännande förändringar, vilka gått att spåra till att kroppen förbereder sig inför barnafödande. Observera att det skiljer sig hur många av de här symptomen man får – och att de kan förekomma i vilken ordning som helst.

Några dagar innan förlossning är det vanligt att du får…

  • Krampaktiga tarmrörelser, och ett ökat behov av att göra nummer två
  • En ökad mängd flytningar, ofta i en rosa eller brunaktig färg
  • Känslan av att barnet faller ned i bäckenhålan
  • Ont i nedre ryggen som kommer och går
  • Kräkningar och problem med att smälta mat
  • En ökad energi och känsla av rastlöshet
  • Milda kramper i livmodern, så kallade ”övnings”-sammandragningar

Tydliga tecken på att förlossningen är MYCKET nära

1. Vattnet går

Ett av det absolut säkraste tecknen på att förlossningen är runt hörnet. Ungefär 80 procent av kvinnorna förlöser sitt barn inom 12 timmar från det att deras vatten har gått, och de som inte gör det kommer troligen att sättas igång av sjukvårdspersonalen. En myt, troligen härstammad från filmens värld, är dock att fostervattnet forsar ut. Troligare är det att man upplever detta steg som ett milt läckage.

Annons

2. En blodig slempropp avlägsnas

Flytningen – eller klumpen – är antingen brunaktig och ser ut som gammalt blod eller så har den en mer rosa nyans. Denna har under graviditeten säkerställt att livmodern hållits stängd och således skyddat barn från infektioner. När livmodern sen förbereder sig för att förlösa barnet så avlägsnar sig också denna normalt teskedsstora propp.

3. Allvarlig ryggsmärta och regelbundna värkar

När det vankas förlossning så övergår sammandragningarna till att bli mer regelbundna och göra allt ondare. Det oerhörda trycket och många gånger nästan outhärdliga smärtan uppstår antingen över ryggen eller runt livmodern – alternativt både och.

Källa: Parents.com

Annons