En del av

10 bra saker som trots allt hände under skitåret 2020

17 dec, 2020 
AvMinna Wallén-Widung
Kamala Harris och mensskydd
Vi kan nog alla vara överens om att 2020 inte går till historien som ett särskilt härligt år. Man kan rent ut sagt kalla det för ett riktigt skitår, med coronaviruset som vårt gemensamma hatobjekt. Men trots att året till största del handlat om pandemi, munskydd och hemmakarantän, finns det faktiskt ljusglimtar. Här är tio bra saker som faktiskt ägde rum under 2020!
Annons
De största framstegen för feminismen de senaste 20 årenBrand logo
De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

1. Barnkonventionen blev svensk lag

Barn fick, åtminstone på pappret, en starkare ställning i samhället 2020. Den första januari blev nämligen Barnkonventionen svensk lag.

Barnkonventionen antogs av FN:s generalförsamling 1989, och definierar alla de rättigheter barn världen över har. 2018 röstade riksdagen igenom regeringens förslag att göra konventionen till lag i Sverige, och den 1 januari 2020 blev det alltså verklighet. Det innebär ett förtydligande av att barns rättigheter ska beaktas av domstolar och rättstillämpare. I mål och ärenden som rör barn, ska alla bedömningar ta barnets rättigheter i beaktande. Regeringen kallar det här för den ”viktigaste reformen för barn i Sverige på 30 år”.

2. Kamala Harris blev USA:s första kvinnliga vicepresident

Kamala Harris

Nog var det många som drog en lättnadens suck när Joe Biden stod som segrare i det amerikanska presidentvalet. Men ännu mer glädjande och storartat var den som ska stå vid hans sida de kommande fyra åren. Kamala Harris blir inte bara landets första kvinnliga vicepresident, hon är dessutom den första afroamerikanen och den första med indiskt ursprung på posten. Och så brinner hon bland annat för HBTQ-frågor, jämställdhet och kvinnors och barns rättigheter. Visst känns läget i världen plötsligt lite mer hoppfullt?

Annons

3. Utrotningshotade djur kom tillbaka

Även om vi människor kollektivt sett inte har haft något höjdarår, ser det ljusare ut för flera av våra kompisar i djurriket. Under året har till exempel BBC rapporterat att naturvårdare hittat tre mycket sällsynta så kallade glasgrodor i en nationalpark i Bolivia. Det här är första gången grodor av den här sorten har synts till på 18 år och enligt BBC ger det en strimma hopp för glasgrodornas framtid.

Sällsynt glasgroda

Sköldpaddsarten Kachuga trivittata har också fått lite framtidstro under året. Arten ansågs för 20 år sedan vara utdöd, men så hittade forskare en handfull individer kvar i det vilda. Nu har man lyckats i sina ansträngningar att få arten att återhämta sig och 2020 fanns det ungefär tusen exemplar, rapporterar Good news magazine.

Annons

4. Koldioxidutsläppen minskade

En (kanske den enda?) bra sak har faktiskt kommit ur coronapandemin, och det är att naturen har fått en liten chans att ta igen sig. Till följd av en lägre ekonomisk tillväxt, minskad produktion och konsumtion samt färre flygresor i coronapandemins spår, kunde vi under våren se en minskning av koldioxidutsläppen globalt. Utsläppen i Sverige beräknas minska med tio procent under 2020, jämfört med 2019. Koldioxidutsläppen i världen beräknas ha minskat med sju procent under 2020, det rapporterar Sydsvenskan. Hurra!

Koldioxid utsläpp

Men säg den lycka som varar – förändringen tros inte vara mer än tillfällig. Organisationen Greenpeace rapporterar att pandemin troligtvis inte kommer att ha en positiv effekt på den globala uppvärmningen i det långa loppet, och att tidigare finansiella kriser ofta har lett till att världens ledare satsar ännu mer på fossilindustrin för att få igång ekonomin igen.

Annons

5. Polio utrotades i Afrika

I augusti kom ett historiskt besked från Världshälsoorganisationen – Afrika bedöms vara helt fritt från polio och det farliga viruset anses vara utrotat. Det sista kända fallet registrerades 2016, men det är först nu man med säkerhet har kunnat säga att kontinenten är fri från den dödliga sjukdomen.

Barn vaccineras mot polio

Polio drabbar främst barn under fem år och kan leda till förlamning, funktionsnedsättning och i värsta fall döden. Framför allt i fattiga länder har befolkningen varit utsatt för viruset, men tack vare massiva vaccinationsprogram är det så gott som utrotat. Bara i Afghanistan och Pakistan beräknas viruset fortfarande spridas endemiskt, rapporterar Dagens medicin.

6. Vi hittade lösningar i krisen

2020 går till historien som ett av de värsta någonsin. Och anledningen stavas naturligtvis coronaviruset. Men visst fanns det ljus i mörkret, och det tydligaste var kanske hur många av oss hittade nya, smarta och påhittiga lösningar mitt i krisen. Studenter i Lund började tillverka visir till sjukvården, i Strömstad fick en kemilärare snilleblixten att eleverna skulle tillverka handsprit till kommunen, på ett tomt hotell i Lidköping förvandlades rummen till tillfälliga pop up-restauranger, handlare började leverera matkassar hem till personer i riskgrupp och det startades Facebookgrupper för att hjälpa dem som inte kunde ta sig ut.

Annons

Bristen på mänskliga kontakter i dessa tider när social distans har blivit begreppet på allas läppar, har varit tufft för många av oss. Inte minst många äldre har blivit än mer isolerade när man införde besöksförbud på landets äldreboenden. Vi har inte kunnat träffa våra äldre föräldrar eller mor- och farföräldrar som vanligt, och visst har det gjort ont i oss många gånger. Men också här har vi hittat på råd. Vi har sett till att umgåtts utomhus, flyttat kalas och andra firande ut i trädgården eller parken och kopplat upp oss på Zoom eller Teams och träffats digitalt. Vissa har gått ännu längre – i Italien blev ett kuvösliknand kramrum på ett äldreboende en världsnyhet och i danska Ålborg har barnen fått träffa tomten tack vare en enorm genomskinlig julkula där man placerat den senare.

7. Skottland gick i bräschen och erbjuder nu gratis mensskydd

Som första land i världen meddelade Skottland i slutet av november att man ska börja erbjuda kvinnor gratis mensskydd. Tanken är att bindor och tamponger ska finnas tillgängliga på offentliga platser, och det beräknas kosta staten 24 miljoner pund.

Mensskydd i necessär

Alla menstruerande skottar kan tacka Labour-ledamoten Monica Lennon för detta historiska beslut. I fyra års tid har hon drivit en kampanj med slagorden ”få slut på mens-fattigdomen”. Enligt henne har det blivit en klassfråga och de med låga inkomster har inte råd eller tillgång till lämpliga mensskydd.

Annons

– Mensen stoppas inte av pandemier och arbetet för att öka tillgängligheten till tamponger, bindor och återanvändbara skydd har aldrig varit viktigare, har hon sagt till BBC.

Heja Skottland för det här otroligt betydelsefulla beslutet!

8. Sudan förbjöd könsstympning

I maj kunde vi läsa att Sudan förbjuder all form av könsstympning. Enligt människorättsorganisationen Amnesty International har 86,6 procent av alla flickor och kvinnor mellan 15 och 49 år genomgått könsstympning, så det här beskedet är otroligt välkommet och efterlängtat.

Organisationen rapporterar att sedan Sudans diktator, president Omar al-Bashir, störtades under 2019 har flera viktiga steg tagits för att öka kvinnors rättigheter. Bland annat har övergångsregeringen hävt en ordningslag som kraftigt begränsade kvinnors rätt att vistas i det offentliga rummet. Till exempel kunde polisen gripa kvinnor som dansade på bröllop, sålde saker på gatan eller tiggde. Samtidigt som flera viktiga steg alltså har tagits för de sudanesiska kvinnornas rättigheter den senaste tiden, kvarstår fortfarande mycket. Amnesty skriver bland annat att barnäktenskap fortfarande är tillåtet och att utomäktenskapliga graviditeter kan straffas med stening.

Annons

9. Samkönade äktenskap fick ökat stöd i flera länder

I merparten av världens länder är det fortfarande olagligt för två personer av samma kön att gifta sig. I dagsläget är det bara lagligt i drygt 30 länder. Därför var det fint att se att det togs flera viktiga steg i rätt riktning under 2020, till stor del tack vare ingen mindre än påven Franciskus i Vatikanen. I oktober hade en dokumentärfilm om påven premiär och i den säger han att även homosexuella har rätt att tillhöra en familj. Därför vill han ha en lag för partnerskap.

Samkönat bröllop mellan två kvinnor

Påvens uttalande välkomnades och öppnade också dörren för exempelvis Venezuelas president Nicolás Maduro, som kort därefter uttryckte en önskan om landets parlament ska ta upp frågan om samkönade pars rätt att ingå registrerade partnerskap.

Annons

Redan i september gick ögruppen Barbados generalguvernör Sandra Mason ut och sade att befolkningen ska få rösta om att legalisera samkönade äktenskap. Något datum för folkomröstningen är dock inte bestämt.

I juni röstade det nationella rådet i Schweiz ja till samkönade äktenskap.

10. Pippi Långstrump fyllde 75 år

En av våra allra mest älskade och lästa barnbokskaraktärer fyllde hela 75 år under 2020. Den allra första boken om Pippi Långstrump, som också hette just så, gavs ut i november 1945. Boken blev en omedelbar succé och i dag har böckerna om allas vår favoritrebell översatts till 77 språk och sålts i hela världen.

Pippi Långstrump och Herr Nilsson

Det fina med Pippi är att hon är en ikon som aldrig går ur tiden. I över sju decennier har hon inspirerat barn – och vuxna! – världen över att våga vara sig själva, att tro på sin egen förmåga och att man ska stå upp för de svaga. Tack för det, Astrid – och grattis Pippi!

Foto: TT

Annons