En del av

Gravid utan att veta om det – inom 5 timmar var hon nybliven mamma

22 jan, 2021 
AvLinn Seipel
Mamma som håller i barn
Maria trodde hon höll på att bli sjuk. I själva verket skulle hon inom kort komma att förlösa sitt fjärde barn.
– Jag hade inga direkta symtom, jag gick upp lite i vikt, men det var sommar och semester, så jag reflekterade inte över det, säger hon till Motherhood.
Annons
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskningBrand logo
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

Det hann gå ungefär fem timmar från det att Maria och hennes make Kalle kom in till sjukhuset, ovetande om att de var gravida, tills dess att hon hade sin nyförlösta dotter på bröstet.

Maria berättar för Motherhood om hur hon under dagen hade varit rätt hängig och trott att hon var påväg att få feber. Runt tio på kvällen bestämde de sig för att åka in till akuten, då symtomen blev allt värre. Hon kände sig svimfärdig och hade rejält ont i revbenen.

– Både jag och mannen tänkte nog båda att jag fått gallsten eller liknande. Efter lite väntan och dubbla urinprover kommer läkaren in och talar om för mig att jag är gravid, berättar Maria.

Skickades ändå hem

Men varken de själva eller läkarna kunde misstänka att hon var så långt gången som i vecka 36 – och att smärtan hon upplevde var värkar.

Annons

– Han skickade hem mig och bad mig komma tillbaka på ett ultraljud dagen efter, då jag hade förhöjda levervärden. Vi hann knappt vara hemma i 30 min innan jag fick så ont att jag knappt kunde stå upp, säger Maria och fortsätter:

– Läkaren, precis som vi, trodde nog att smärtorna berodde på ett missfall. Men på gynakuten gick allt fort. Vi skickades till förlossningen, och 1,5 timme efter att vi blev inskrivna var hon ute.

Första tanken var panik

Även om Maria och Kalle sen tidigare hade tre barn kom nyheten ändå som en chock, och den första känslan som infann sig var panik.

– Jag kände panik, då jag alltid mått dåligt psykiskt inför att föda, och alltid önskat kontakt med Aurora-team i samband med tidigare förlossningar. Men allt gick så snabbt, och sekunden jag fick upp henne på bröstet kändes hon så självklar. Även om allt var surrealistiskt.

Om familjen

Vuxna: Maria, 33, Kalle 40

Barnen 9, 6, 3 och 1

Bor: Mellansverige

Andra orosmomentet kom då Maria kom på att hon druckit vin under sommaren. Något vårdpersonalen kunde lugna henne med inte var någon fara. Hennes dotter mådde bra och var frisk.

Annons

Hade inga tydliga gravidsymtom

En av anledningarna till att Maria inte upptäckte sin pågående graviditet, menar hon, har att göra med att all vaken tid gick åt till att ta hand om familjen. Maria och Kalles idag 3-åriga son föddes nämligen med hjärtfel, och behöver konstant uppassning.

– Mitt mående hamnade i skymundan när allt fokus låg och ligger på honom och hans problematik, sjukdom - eller vad man nu ska kalla det. Att man var tröttare än vanligt exempelvis hade ju liksom sin ”förklaring” i det att man redan inte sov ordentligt.

Men även i efterhand kan inte Maria minnas att hon haft några utmärkande symtom.

– Jag hade inga direkta symtom, jag gick upp lite i vikt, men det var sommar och semester, så jag reflekterade inte över det. Det händer ju att man går upp några extra kilo då.

Hur mår familjen idag?

– Idag mår vi bra, chocken la sig rätt fort. Vi vande oss vid att vara en familj på sex och idag finns inget annat.

Maria och Kalle har valt att vara vara anonyma och heter egentligen något annat.

Annons