En del av

Baka fika utan mjölk, ägg och nötter – 3 goda recept för familjen

31 jan, 2021 
Lovisa Svedlund
Baka kladdkaka utan agg och mjolk
Letar du efter fika att baka som är både mjölkfritt, äggfritt och nötfritt? Receptboksförfattaren Mikaela Odemyr tipsar om tre bra recept på kakor som barnen kommer att älska.
Annons
Anders Hansen: Tre bra vanor för barn och ungaBrand logo
Anders Hansen: Tre bra vanor för barn och unga

I boken Baka med Mikaela har mamman Mikaela Odemyr komponerat bakrecept som är både mjölkfria, äggfria och nötfria – och samtidigt supersmarriga!

Mikaela har tre barn som alla har astma och olika matallergier, och för att kunna fixa gott fika till barnkalas och festligheter i vardagen lärde hon sig tidigt att baka utan ägg, mjölk och nötter.

Tillsammans med mellandottern Lisa Odemyr, 25, har Mikaela nu gett den nya receptboken och Motherhood har lyxen att få bjussa på tre riktigt smarriga recept från receptsamlingen – perfekta till familjefika, barnkalaset eller grannträffen.

Kladdkaka utan mjölk, ägg och nötter

Kladdkaka utan mjolk och agg
Foto: Lisa Odemyr

Mikaela Odemyr skriver i boken:

Kladdkakan går utmärkt att göra utan ägg och smakar allra bäst när den är nybakad. Den smälter i munnen och är en njut­ning för gommen, perfekt att bjuda på när det är kalas.

Annons

INGREDIENSER (6 bitar)

Till formen:

Ströbröd eller mannagryn (kontrollera innehållsförteck­ningen att ströbrödet inte innehåller mjölk eller ägg) 1 msk mjölkfritt margarin

Kakdeg:

100 g mjölkfri choklad (kontrollera innehållsförteck­ningen att chokladen inte innehåller mjölk eller nötter) 100 g mjölkfritt margarin 2 dl strösocker

1 dl vätska (havredryck, rismjölk eller vatten) 2 dl vetemjöl 3 msk kakao 2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver 1⁄2 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 °C.

  2. Smält chokladen och margarinet försiktigt i en kast­ rull. Se till att blandningen inte blir för varm och att den behåller sin släthet.

  3. Blanda sockret och vätskan i en bunke. Rör ner den smälta chokladen i sockerblandningen till en jämn smet.

  4. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner dem i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form på ca 1 1⁄2 l, gärna med löstagbar kant.

  5. Grädda i 20–25 minuter långt ner i ugnen.

Blåbärskakor utan ägg, mjölk och nötter

blabarskaka utan mjolk och agg
Foto: Lisa Odemyr

Mikaela Odemyr skriver i boken:

Det här är nog en av min mans absoluta favoriter. Känslan när man kommer hem från skogen och har plockat blåbär och sedan ställer sig och gör de här kakorna är underbar. Kakorna går självfallet att baka året om, men för oss är det lite av en tradition att göra dem precis när blåbären mognat.

Annons

INGREDIENSER (8 kakor)

Bröddeg:

75 g mjölkfritt margarin 2 dl vätska (havredryck, rismjölk eller vatten) 25 g jäst (för söta degar) 1⁄2 dl strösocker 1 krm salt 1 1⁄2 tsk stött kardemumma 6 dl vetemjöl

Fyllning:

250 g blåbär (frysta eller färska) 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl (om bären är vattniga)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 °C.

  2. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt vätskan och värm till 37 °C.

  3. Smula ner jästen i en bunke. Häll över den ljumma vätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och kardemumma och blanda väl.

  4. Häll i lite mjöl i taget i bunken och arbeta ihop degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Om degen är för lös, öka mängden mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

  5. Knåda degen och dela den i 8 lika stora delar och kavla ut varje del till en tjock rundel.

  6. Blanda blåbären med sockret. Tillsätt 1 msk potatismjöl om bären är vattniga.

  7. Fördela blåbären mitt i varje kaka. Vik upp kanterna, men se till att bären inte täcks. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

  8. Grädda kakorna i ca 12 minuter mitt i ugnen tills degen fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna på galler.

Hallongrottor utan mjölk och ägg

hallongrottor utan mjolk och agg
Foto: Lisa Odemyr

Mikaela Odemyr skriver i sin bok:

Hallongrottor måste vara en av de vanligaste och mest uppskattade kakorna på kalas. Så är det även hemma hos oss. När man använder Marsanpulvret i receptet är det emellertid viktigt att kontrollera att det är mjölkfritt.

INGREDIENSER (25 stora kakor/50 små kakor)

Kakdeg:

4 1⁄2 dl vetemjöl 250 g mjölkfritt margarin 1 1⁄2 dl strösocker 1 1⁄2 tsk bakpulver 1 dl Marsanpulver (kontrollera innehållsförteckningen att Marsanpulvret är mjölkfritt)

Fyllning:

1 dl hallonsylt helst väldigt fast sylt så att den inte blir lös vid tillagningen

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 °C.

  2. Ställ 25 stora eller 50 små kakformar på plåtar.

  3. Lägg alla ingredienser utom hallonsylten i en mat­ beredare eller i en bunke. Blanda ingredienserna i matberedaren till en deg eller knåda samman ingredi­enserna för hand.

  4. Rulla degen till en längd, och dela därefter längden i det antal bitar du önskar. Forma degen till bollar och lägg dem i formarna. Gör en fördjupning mitt i kakan (använd t ex skaftet på en träslev för att få en jämn fördjupning) och fyll den med lite sylt.

  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter för de mindre kakorna och ca 18 minuter för de större.

Annons