En del av

Sällskapsspelet är årets begagnade julklapp 2020

18 nov, 2020 
Lovisa Svedlund
I år blev årets begagnade julklapp ett sällskapssspel. Och vad kan väl passa bättre år 2020 när vi behöver hålla oss mycket hemma?
Annons
8 julfilmer du inte får missaBrand logo
8 julfilmer du inte får missa

I sex år har nu köp- och säljsajten Blocket utsett årets begagnade julklapp. Tidigare har valet landat på allt från leksaken till gamingprylen, Lego och vandringsutrustning.

Men nu är årets begagnade julklapp 2020 utsetts, och i år blev det sällskapsspelet!

– Det finns så många olika typer av sällskapsspel och det är en sysselsättning som ligger alla åldrar varmt om hjärtat, säger Pernilla Nissler, vd på Blocket i ett pressmeddelande.

I år har många antagligen ökat sin skärmtid eftersom vi varit hemma mycket under coronapandemin, resonerar Pernilla Nissler.

– Vilket i sig inte är något dåligt, men det är bra med variation. Sällskapsspel kan man växa ur och tröttna på – samtidigt finns det ett stort utbud att testa sig igenom, därför lämpar sig sällskapsspelet verkligen för begagnatmarknaden och som årets begagnade julklapp, säger hon.

Årets begagnade julklapp historiskt

2020 Sällskapsspelet

2019 Leksaken

2018 Hemmaodling

2017 Vandringsutrustning

2016 Gamingprylen

2015 LEGO

Årets begagnade julklapp 2020

Enligt en undersökning som Blocket gjort i samarbete med Kantar Sifo är fler än varannan svensk positivt inställd till att ge bort begagnade julklappar.

Annons

6 av 10 säger i undersökningen att deras barn inte skulle lägga någon värdering i om julklapparna de får är begagnade. Lika många är positivt inställda till att köpa julklappar på andrahandsmarknaden till sina barn.

2019 rapporterade de fem största second hand-kedjorna i Sverige, rikshjälpen, PMU, Myrorna, Röda Korset och Stadsmissionen, att de alla hade planer på att utöka sin försäljning och antalet butiker i landet. Samma år gjorde de tillsammans en omsättning på omkring 1,5 miljarder kronor vilket var en ökning med 15 procent jämfört med året innan.

De sa också att de alla ville bli bättre på att, liksom Blocket, hitta lösningar för e-handel med andrahandsvaror.

Årets julklapp 2020 som utses av HUI, Handelns Utredningsinstitut, blev stormköket.

Källor: Blocket, Omni

Foto: TT

Annons