En del av

Nytt på SVT i höst – här är 4 serier som alla föräldrar bör se

23 okt, 2020 
AvLinn Seipel
SVT släpper nya serier om barn och föräldraskap
Fina berättelser, viktig information och en hög dos igenkänning. I höst släpper SVT nya säsonger av publikfavoriter likväl som helt nya serier, som på ett eller annat sätt skildrar föräldraskapet.
Annons
5 favoritmammor från tv och filmBrand logo
5 favoritmammor från tv och film

Aldrig är det väl så rättfärdigat att öka på antalet skärmtimmar som på en burrig höstdag. Tända lite ljus och kura ned sig under en filt med en serie eller film är ju otroligt mysigt! Här är fyra tips på nya serier i höst som du som snart blir eller är förälder inte kommer kunna sluta kolla på.

1. Våra barns hemliga liv

Våra barns hemliga liv

Under tre veckor har ett gäng förskolebarn filmats efter att ha lämnats i en ny miljö, bland andra barn och utan sina föräldrar. Programmet utspelar sig i en konstruerad förskolemiljö och situationerna som uppstår övervakas och kommenteras av två av Sveriges främsta barnpsykologer, Malin Bergström och Lars Klintwall Högberg.

Ett otroligt gulligt och spännande program, som passar föräldern som alltid undrat vad som händer när man inte ser på. Roliga situationer uppstår när barnen bekantar sig och leker med varandra och sin omgivning.

Annons

– Att göra den här serien är en dröm för en barnnörd som jag. Det är att bada i påhittighet, kreativitet, fantasi och känslor att få iaktta barnen. Och hela tiden gapar vi över hur mycket de kan och vad de klarar, säger Malin Bergström till SVT.

Våra barns hemliga liv har premiär i SVT1 och på SVT Play 26 oktober. Serien består av totalt sex avsnitt.

2. Barnmorskorna

Barnmorskorna

I serien Barnmorskorna följer man fyra engagerade barnmorskor och deras kollegor när de arbetar i förlossningssalen. Som tittare kommer man få ta del av starka möten mellan BB-personalen och föräldrar eller anhöriga när de går igenom den ofta dramatiska processen det innebär att föra ett nytt liv till världen.

Programmet har spelats in på Huddinge Sjukhus i Stockholm, där de just nu genomför ett projekt på prov som heter ”Min barnmorska”. Tanken med det är att kvinnor och par ska få en sammanhållande vårdkedja från graviditet till förlossning och BB-vård i hemmet, vilket man i programmet får följa.

Annons

– Det är så otroligt starkt det en barnmorska kan göra rent medicinskt, livräd­dande, men jag tror också personligen att en barnmorska kan stärka kvinnor att faktiskt må bra resten av livet, säger Karin, en av de medverkande barnmorskorna i serien till SVT.

Första avsnittet av Barnmorskorna publiceras på SVT Play söndag den 25 oktober och premiärsänds på SVT1 den 26 oktober. Serien består av totalt tre avsnitt.

3. Född 2010

Född 2010

Detta är tredje säsongen av det omåttligt populära dokumentärfilmsprojektet Född 2010. I programmet följs åtta familjer, som alla har ett barn som fötts 2010. Under första säsongen fick man vara med från förlossning fram till dess att barnet blev 1 år. I den andra följer man familjerna från småbarnsåren upp tills att de är 6 år. I senaste får man vara med från det att barnen börjar skolan tills att de är 10 år.

Annons

Programmet skildrar på ett fint sätt hur det är att växa upp i dagens Sverige, genom att följa en variation av familjekonstellationer från olika delar av landet.

I Född 2010 möts man av en ärlig bild av vardagen, från de lyckliga stunderna till hanteringen av svåra livsöden.

Premiären för programmet var 20 oktober på SVT1 och på SVT Play. Serien består av totalt fem avsnitt.

4. Jobbigt & Lilla Aktuellt

Jobbigt
Lilla Aktuellt

I programmen Jobbigt och Lilla Aktuellt har SVT Barn den här veckan valt att prata om sexualkunskap och porr. Ämnet har varit på tapeten en del på sistone, efter att allt fler vittnar om hur barn i stor utsträckning framförallt får sin sexualundervisning från internet. Ett bra program att titta på tillsammans med sin tweenie, eller själv – för att bli uppmärksammad på hur det är att vara ung idag.

Annons

SVT Barns Jobbigt riktar sig till 10-12 åringar och är ett program som på en lagom nivå berör sånt som barn i den åldern kan behöva veta – men kanske inte vågar fråga. Det handlar om allt ifrån vänskap och mobbning till sex och kärlek. Anna Alandh, som är projektledare för programmet menar att just porr är något som det måste pratas mer om med barn.

– Vi vill informera, utan att skambelägga våra tittare som helt naturligt är nyfikna på sex och kärlek och upplysa om att porr varken är kärlek, lust eller sex på ett äkta verkligt sätt. Vi vill att våra tittare utvecklas in i tonårslivet och vuxenvärlden med en sund syn på kärlek och vetskap om vad samtycke är, säger Anna till SVT.

I Lilla Aktuellt, som är ett nyhetsprogram för mellanstadieelever besöker man en skola och pratar om sex- och samlevnad. Det innehåller även en intervju med högskoleministern Matilda Ernkrans, där hon berättar mer om regeringens beslut om att blivande lärare ska få utbildning i hur man undervisar i sex och relationer.

Fredag 23 oktober går det omnämnda programmet av Lilla Aktuellt på SVT Barn, och släpps samtidigt på SVT Play. Jobbigt finns bara på SVT Play, och de första avsnitten som berör porrfrågan publicerades 19 oktober, men fler avsnitt om ämnet dyker upp veckan ut.

Källa: SVT
Bild: SVT och TT

Annons