En del av

Så många barn är det jobbigast att vara mamma till

22 jan, 2021 
AvAino Oxblod
Mamma myser med barn i soffan
Är det lättare att vara mamma till fyra barn än till tre? Ja – i alla fall enligt en amerikansk studie. Studien slår fast att det är trebarnsmammorna som har det allra jobbigast och stressigast med sina barn.
– Mentalt var det väldigt svårt för mig, och jag bröt ofta ihop av stress, säger en av mammorna i undersökningen.
Annons
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskningBrand logo
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

Sedan 2007 har man i en amerikansk studie undersökt när mammor är som mest stressade. Över 7000 mammor med ett varierande antal barn har varit med i den omfattande studien.

Studien visar att mammor med ett eller två barn är betydligt mindre stressade än de som har tre barn. För många föräldrar var det faktum att de rent fysiskt inte räckte till för alla barnen samtidigt längre det jobbiga.

– När jag gick från två till tre barn var det en stor omställning för mig, eftersom jag inte längre kunde hålla alla mina barn i handen samtidigt. Det fanns bara plats för två i mitt knä och bara två av dem kunde sitta bredvid mig. Plötsligt var jag också tvungen att lägga tid på att ingen av dem skulle bli utanför. Mentalt var det väldigt svårt för mig, och jag bröt ofta ihop av stress, säger en av mammorna i undersökningen.

Annons

Stressigast att vara mamma till tre barn

Samtidigt visar studien att tre barn är värst när det kommer till stress – har man fler barn än så så är man minst stressad av alla, till och med mindre stressad än mammor med ett eller två barn.

Föräldrar med fyra barn eller fler har ofta gett upp att försöka vara den perfekta föräldern, då det varken finns tid eller energi till det. Den insikten gör att de blir mindre stressade.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

– Det är vettigt. Med så många barn har du vant dig vid att det inte finns tid att läsa en bok och att middagen inte är jättegod varje kväll. Du har kommit över det, och du bryr dig inte om att lägga energi på det, säker psykologen Janet Taylor.

Studien visar även annan intressant mamma-statistik. 46 procent av mammorna i studien menar att de blir mer stressade av sin partner än sina barn, och nio av tio menar att de måste kämpa för att fortsätta hålla sig i god form och vara attraktiva. 60 procent tyckte också att det var mer stressande att uppfostra flickor än pojkar.

Pss. Vill du ha lite perspektiv i vardagen? Kolla in de här familjerna som alla fått trillingar.

Källa: Alt.dk

Foto: TT

Annons