En del av

Barn på studsmatta – vanligaste olyckorna och hur de kan undvikas

13 jul, 2022 
AvElisabeth Granseth
Barn som hoppar studsmatta
Har du eller kanske din granne en studsmatta i trädgården? Det är ganska vanligt och är en rolig aktivitet för barnen. Olyckor i studsmattan sker ofta under sommaren, här är är tips på hur du undviker att ditt barn skadas.
Annons

Nu på sommaren är det fantastiskt härligt att kunna vara utomhus när dagarna är långa och ljusa. Under den här perioden är det också många som plockar fram sina studsmattor och ställer fram i trädgårdarna. Många barn älskar att hoppa och det är ett roligt sätt att röra på sig!

Men varje år skadar sig ungefär 6000 barn när de leker på studsmattor och skaderisken är hög visar en undersökning av Novus på uppdrag från Trygg-Hansa. Alexandra Björnsson, Trygg-Hansas barnsäkerhetsexpert säger i ett pressmeddelande:

– Pandemin har inneburit minskad rörelse för många barn och studsmattan är nu ett utmärkt redskap för att öka rörelseglädjen igen. Tyvärr sker alldeles för många olyckor på studsmattan helt i onödan, med några enkla men viktiga åtgärder slipper du oönskade sjukhusbesök och kan njuta av barnens glädje och skratt istället. Satsa på en studsmatta av kvalitet och var tydlig mot barnen vilka regler som gäller.

Se också: Så hanterar du fallolyckor

Första hjälpen: Så hanterar du fallolyckorBrand logo
Första hjälpen: Så hanterar du fallolyckor

Det här är de vanligaste skadorna i studsmattan

Marcus Olausson är läkare och för Nyhetsmorgon berättar han att de vanligaste skadorna hos barn som hoppat studsmatta är stukningar, frakturer och hjärnskakningar. Vid en stukning uppmanar Marcus Olausson att kyla och stödja leden. Om barnet ramlar på benet och får ont, kan det vara svårt som förälder att skilja på en fraktur eller stukning.

Annons

– Har man brutit sig, brukar man i regel inte kunna stödja på foten alls och man har ont längre, säger han.

Många skador sker när barnen krockar under hoppandet. Om två barn hoppar och knockar ihop huvudena leder det oftast bara till en bula men det kan också leda till hjärnskakning. Får barnen symtom på hjärnskakning med ont i huvudet, illamående eller kräkningar så ska man söka vård. Man ska också söka vård vid misstänkt fraktur i exempelvis foten eller armen, är man osäker går det att kontakta 1177 för rådgivning.

– Det är bättre att söka vård en gång för mycket än en gång för lite, säger Marcus Olausson.

Så undviker du att barn far illa när de hoppar studsmatta

  • Lär barnen att de inte ska hoppa fler än två personer tillsammans på studsmattan. Ännu bättre är om de hoppar en åt gången för många skador sker när barnen krockar.
  • Mindre barn ska inte hoppa tillsammans med större barn, då ökar risken att det yngre barnet slår sig.
  • Låt inte barnen hoppa på studsmattan utan övervakning från en vuxen.
  • Studsmattan ska ha ett säkerhetsnät och glöm inte att stänga öppningen. Alla studsmattor som säljs ska enligt EU-krav ha ett nät.
  • Studsmattan ska stå stabilt på en plan mark och ha ett vadderat ramskydd som täcker fjädrarna. Studsmattan bör också stå fritt utan möbler runt sig som barnet kan slå sig på om de ramlar av.
  • Lär barnet att vara försiktig och lugn när de kliver av studsmattan, många olyckor sker när barnet hoppar ur mattan.
  • Risken för olyckor ökar när mattan är hal, hoppa inte när den är blöt.
  • Prata med barnet om att vara försiktig med volter. Om barnet landar på huvudet eller nacken kan det skada sig svårt.
  • Kryp aldrig under studsmattan när någon hoppar.

Källa: Trygg-Hansa, TV4 Nyhetsmorgon

Foto: TT

Annons