En del av

Bris om hur barnen påverkats under coronapandemin

09 mar, 2021 
Lovisa Svedlund
barn som mår dåligt
Större problem med ångest, mer bråk i familjen och sämre skydd för barn som redan levde otryggt. Bris nya rapport om hur barn påverkats av pandemiåret är dyster läsning.
– Många barn har traumatiska upplevelser, säger Johan Carlson, generaldirektör för FHM, till TT.
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

”Pappa brukar slå mamma men nu när vi är hemma hela tiden så slår pappa hela tiden.”

Citatet kommer från ett barn som ringt till Bris, Barnens rätt i samhället, under året. Idag släpper organisationen rapporten ”Första året med pandemin – Om barns mående och utsatthet”. Samtidigt säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i intervjun med TT idag, om barn mående under det gångna året:

– Det som har hänt, den ohälsa, ångest och oro som man upplevt, riskerar att bita sig fast.

johan carlson på presskonferens hos folkhälsomyndigheten
Johan Carlson, generaldirektör för FHM, säger att barnhälsa är högt prioriterat efter pandemin.

Under året har Bris fått in långt fler samtal från barn och ungdomar som haft ångest och känt oro, jämför med 2019, berättar de i rapporten.

Annons

Några saker som varit vanliga i telefonsamtalen är att man haft fler bråk hemma och att barn som redan lidit av oro eller ångest innan pandemin tyckt att den varit mer närvarande det här året.

”Jag är i mitt hus hela tiden”

En förklaring till är att barn saknat många av sina vanliga aktiviteter, som också hjälper till att distrahera och minska jobbiga tankar och känslor, skriver Bris i ett pressmeddelande.

Ett av barnen som ringt organisationen under det gångna året sa:

”Jag har haft problem med psykisk ohälsa hela mitt liv men innan skolan stängde mådde jag rätt bra. Men jag tycker det är riktigt jobbigt att inte träffa människor varje dag. Skolan och mitt privatliv blandas också ihop för jag är i mitt hus hela tiden. Skolan var det enda trygga stället där jag kunde vara ifred.”,

Att pandemin har upptagit vuxnas vardag har gjort att barns behov av stöd hamnat i skymundan. Vuxna har förlorat sina jobb och många familjer har fått sämre ekonomi. Också vuxna har mått sämre under året vilket påverkat barn på flera sätt. I samtalen har barn i högre grad än innan pandemin också berättat att oförutsägbar stämningen och bråk hemma varit vanligare, visar Bris-rapporten.

barn som mår dåligt
Fler barn upplever ångest, oro och våld i hemmet till följd av pandemin.

Och att man tvingats distansera sig socialt har gjort att många barn tappat naturligt trygga platser och personer: vänner, vänners föräldrar och skolpersonal till exempel.

Annons

Dessutom har samtalen till Bris under året larmat om att fysiskt och psykiskt våld ökat i barns hem. Särskilt utsatta har barnen som redan hade den typen av våld hemma innan pandemin, varit.

”Pappa brukar slå mamma men nu när vi är hemma hela tiden så slår pappa hela tiden.” , har ett barn sagt i ett samtal under året.

Får inte bara återgå till det normala

Det är viktigt att barnens hälsa inte glöms bort nu, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

– Det är viktigt att vi, när vi efter avslutad vaccination kommer ut ur pandemin, tar i de här frågorna. Man kan inte bara återgå till det normala. Många barn har traumatiska upplevelser. Det måste skolan, sjukvården, samhället i övrigt och föräldrarna hantera. Vi ska göra allt vi kan för att påpeka det så att det inte glöms bort. För det försvinner inte med pandemin, säger Johan Carlson till TT.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Om psykiskt mående håller i sig för den unga generationen kan konsekvenserna bli stora inte bara för alla individer, utan också för samhället, säger han. Till exempel kan kan dålig hälsa och självförtroende leda till att färre skaffar sig en utbildning eller arbeten de fått annars.

När pandemin så småningom ebbar ut, måste den här generationen vara högsta prioritet säger han till TT.

– Vi måste se vilka problem som lämnas kvar och belysa dessa. Ett sådant är barn och ungas fysiska och psykiska ohälsa. Tar vi inte tag i det riskerar vi att förlora en hel generation.

Här kan du läsa hela rapporten Första året med pandemin – Om barns mående och utsatthet.

Foto: TT

Annons