En del av

Så får du ditt barn att hjälpa till mer hemma – 5 bra knep

29 nov, 2020 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
dotter som hjälper till i köket
Hur får man barnen att hjälpa till mer hemma? Familjeterapeuten tipsar om några bra metoder – som inte skapar stress hos barnen.
Annons
3 tips på bra vanor för barn och ungaBrand logo
3 tips på bra vanor för barn och unga

Barn är barn och inte minivuxna – men det ändå vara trevligt att hjälpas åt lite där hemma ibland. Att plocka in i diskmaskinen, lägga undan datorerna eller göra små uppgifter av det gemensamma som behöver göras i hemmet är absolut uppgifter som man kan uppmuntra barn att bidra med.

På sajten Parents tipsar par- och famijeterapeuten Jeff Palitzom hur du på ett enkelt och stressfritt sätt kan hjälpa dina barn att hjälpa till hemma. Här är hans tips på hur du kan tänka och göra för att engagera barnen i sysslorna hemma.

1. Tänk på ditt barns förmågor

Du känner ditt barn bäst – och alla barn är olika. Tänk efter så att ambitionsnivån och antalet sysslor du lägger på ditt barn funkar för hen. Väg av vad som är ett rimligt resultat av dukning, dammsugning eller snöskottning när ditt barn gör det. Kanske blir resultatet på en annan nivå än om du gjort det själv – det får vara okej!

2. Ge rimliga sysslor

Om dina barn får sysslor de ska klara som är rimliga, så kommer de också vara mer motiverade att göra dem. Kanske kan de dammsuga en våning var? Eller lägga X antal minuter på att vika tvätt, sen är det avklarat!

barn som städar hemma
Ge avgränsade uppgifter, då är de lättare att göra klart.

Det kan också vara bra att tänka på vad ditt barn tycker är helt okej att göra på daglig basis – och om det finns något hen verkligen inte vill göra. Det kommer garanterat bli mindre tjat om sysslorna om det finns någon lust i botten.

Annons

3. Ge belöningar

Att ge belöningar är viktigt. Familjeterapeuten tipsar om att belöningarna gärna får vara små och komma nära inpå det att sysslan är avcheckad. Det är lättare att motivera sig om man vet att man får "spela 20 minuter extra dataspel ikväll", jämfört med att man ska få "åka på en rolig semester" exempelvis.

Andra förslag på belöningar kan vara familjeaktiviteter som sker lite mer inom kort, kanske att åka och bada eller gå på bio. Du känner ditt barn bäst och vet vad som funkar för dem.

En bra sak att komma ihåg kan vara att belöningarna inte behöver öka i intensitet eller frekvens med tiden. Det är rimligt att det är samma över tid.

4. Hjälp till med strukturen – var specifik!

Ibland behöver barn hjälp med strukturen. Kan ni dela upp sysslan de ska utföra i små delar och skriva ner dem på en lista? Exempelvis:

Städa köket:

  • Torka av bänkar
  • Plocka ur diskmaskinen
  • Diska kaffebryggaren
  • Torka i kylen

Det kan också hjälpa med ett schema eller avkryssningssystem. Då får ditt barn bra överblick över vad som ska göras och kan inte ignorera att hen har små sysslor att göra om schemat till exempel sitter på kylskåpet.

Tydlighet i vad uppgifterna innebär och vilka belöningar som gäller minskar risken för konflikt mellan er.

5. Uppmuntra självständighet

Har barnet gjort sin uppgift utan att du behövde säga till? Uppmuntra det positiva sättet med en extra belöning. Var inte rädd att belöna och tacka dina barn varmt för att de hjälper till!

Källa: Parents

Foto: TT

Annons