En del av

Studie: Barn som hjälper till hemma blir mer framgångsrika!

04 jan, 2018 
Mikaela Alex
Barn hjälper till med maten
Gör du allt för ditt barn – från att packa hens gymnastikpåse till att plocka undan hens disk. Sluta med det och ditt barn har större chans att lyckas i livet, visar forskning.
Annons

Får du tårar, skrik och vägran till svar varje gång du ber barnet städa sitt rum eller ställa undan sin disk? Det har en helt naturlig förklaring: Hushållssysslor är tråkiga!

Men genom att undvika dessa upprörda situationer gör du barnet en björntjänst – ny forskning visar nämligen att barn som hjälper till i hemmet som små, upplever större framgångar senare i livet.

– Genom att låta barnen utföra sysslor – som att slänga soporna eller tvätta sina egna kläder – inser de att jag måste utföra arbetet som hör livet till, för att ta del av livet, säger Julie Lythcott-Haims, före detta rektor vid Stanford University och författare till boken How to Raise an Adult till sajten Tech Insider.

Barn som får utföra sysslor hemma blir bättre anställda

Hon har gjort sin forskning baserat på en studie från Harvard, som också är en av de största studierna någonsin.

– Om barn inte plockar undan sin disk innebär det att någon annan gör det åt dem. Då slipper de inte bara undan jobbet, de lär sig inte heller att sysslorna måste göras och att alla måste dra sitt strå till stacken för att förbättra helheten, säger hon också i ett TED Talk.

Hennes slutsats är att barn som får växa upp med att utföra sysslor hemma blir bättre anställda, som har färdigheten att samarbeta med kollegor, är mer empatiska och kan jobba självständigt.

Dessutom får ni vuxna lite avlastning – så ingen förlorar! Hurra!

Foto: TT

Annons