En del av

Så påverkas tonåringen av en skilsmässa – 3 hjälpande råd från psykologen

29 okt, 2020 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
Hur gör man så att det blir bra för barnen när man själv genomgår en kris?
Ibland är det svårt även för föräldrar att veta vad som är bäst för barnen i en separation, menar skilsmässoexperten och entreprenören Charlotte Ljung.
– Även om man inte vill tro det, kan det vara en stor personlig utmaning för en vuxen att göra det som är bäst för barnet.
Annons
Så får du vänskapen att hålla- även efter du fått barnBrand logo
Så får du vänskapen att hålla- även efter du fått barn

Att separera med en partner är ofta smärtsamt, oavsett hur man kom fram till beslutet. Och hur mycket man än försöker göra en skilsmässa så bra som möjligt för sina barn, kan det vara svårt när man är mitt uppe i processen. Det menar Charlotte Ljung som blivit något av expert på skilsmässor sedan hon grundade EndBright, en tjänst som ska hjälpa personer genom sina separationer.

Charlotte Ljung
Charlotte Ljung är grundare av skilsmässotjänsten Endbright.

– Ofta finns ett före, ett under och ett efter i en separation. De här stegen kan vara i flera år, eftersom man ska gå från en typ av relation med någon till en annan typ av relation. Särskilt gäller det om det finns barn med i bilden, säger hon till Motherhood.

Viktigt att lyssna på äldre barn i skilsmässa

Charlotte tyckte själv att det var svårt att navigera i juridik, praktiska lösningar och sitt eget välmående när hon skilde sig för några år sedan. Hur tar man hand om sig själv, var ska man bo nu och hur hittar man en bra lösning för barnen?

Annons

Det kan vara oerhört känsligt och kännas förödande för tonåringen att inte kunna vara med sina vänner som tidigare.

I sitt företag har hon samlat experter som psykologer, jurister och livscoacher under samma paraply, som hjälper personer som skiljer sig och separerar.

Mamma klappar dotter på kinden
Att man är mitt i en känslostorm kan göra det utmanande att faktiskt göra det som är bäst för barnen när man separerar.

En stor pusselbit man kan behöva hjälp med i en separation är hur man gör den så bra som möjligt för barnen. Och här ska man faktiskt inte bara lyssna på sig själv om man har svårt att vara rationell, säger Charlotte Ljung.

Tänk på att i tonåren har de flesta barn börjat ha ett eget liv utanför familjen som är minst lika viktigt som familjen.

– Det ligger ofta ett filter av affekt över en separation som gör det tufft att veta vilken fot man ska sätta framför den andra. Man är kanske dödsledsen, arg, bitter, uppgiven eller så känner man lättnad eller skuld.

– Även om man inte vill tro det, kan det vara en stor personlig utmaning för en vuxen att göra det som är bäst för barnet. Affekten som ligger över hela situationen kan göra det svårt att se klart och då händer det att man mer går på sina egna behov.

Skilsmässa med tonårsbarn – några bra tips

Vi bad Endbrights psykologer att sammanställa sina bästa råd till dig som skiljer dig med tonåringar eller lite äldre barn i familjen. Här är några hjälpande råd mitt i stormen.

  1. I tonåren har barnens förmågor att tänka och reflektera kommit ganska långt. Kanske är det så att din tonåring har funderingar kring separationen.

    Att se till att ha tid tillsammans för att möjliggöra att din tonåring kan få ventilera tankar, funderingar och känslor kring separationen är bra. Ni kan till exempel gå och fika ihop eller någon annan aktivitet som din tonåring gillar där det finns utrymme för samtal.

    Ibland räcker det inte med ett samtal, utan man får vara ihärdig för att få fram vad din tonåring tänker och känner.

  2. Tonåringarna behöver få vara delaktiga i hur deras nya tillvaro ska se ut och det är viktigt att väga in och lyssna på deras önskemål. Tänk på att i tonåren har de flesta barn börjat ha ett eget liv utanför familjen som är minst lika viktigt som familjen.

    De har skola, vänner och aktiviteter – alla viktiga delar i en tonårings liv. Om er separation till exempel innebär att en förälder flyttar längre från barnets skola och vänner är det viktigt att fundera på hur ni möjliggör för tonåringen att fortsätta kunna ha sin vardag så opåverkad som möjligt.

    Ibland har vi vuxna svårt att förstå hur viktiga tonåringens egna sammanhang är för dem. Det kan vara oerhört känsligt och kännas förödande för tonåringen att inte kunna vara med sina vänner som tidigare. Är en flytt nödvändig, eller skulle det vara möjligt att fortsätta bo i barnets närområde?

  3. En separation kan vara mer eller mindre svår för en tonåring att acceptera, beroende på många olika faktorer såklart. Om en förälder lämnar den andra för en ny partner kan det för vissa tonåringar ta lång tid att acceptera detta. Försök att låta det ta den tid som tonåringen behöver, även om det är svårt och du skulle önska att din nya partner kunde introduceras snabbare.

    Låt barnets bästa få vara vägledande här, märker du att din tonåring reagerar på något sätt när du berättar att du träffat en ny kanske det är bäst att avvakta med nästa steg tills du märker att din tonåring kan acceptera det.

    Samma sak gäller såklart när det handlar om att flytta ihop med din nya partner. Kanske är det bättre att vara särbos ett tag till? Vissa tonåringar är också känsliga för att känna sig utbytta när föräldern träffat en ny och verkar lycklig. Tänk på att visa i tanke och handling att din tonåring fortfarande är viktig trots att du träffat en ny partner.

Foto: Endbright, TT

Annons