En del av

5 föräldrar om gymnasievalet - så hjälper vi vår tonåring

20 jan, 2021 
AvLinn Seipel
mamma och tonårsson sitter framför datorn
Om gymnasievalet känns överväldigande för dig och ditt barn är ni inte ensamma! Hur ska man göra med med de här tre åren egentligen? Motherhood frågade fem föräldrar vad de tänker om sina barns val.
Annons
7 tecken på att du har en tonåring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tonåring hemma

Det är inte lätt för en 15-åring att veta vad man vill göra längre fram i livet, och som förälder vill man gärna uppmuntra utan att pressa.

Är det okej att bara välja samma skola som sina kompisar eller borde man få sitt barn att tänka längre? Hur mycket ska vi som föräldrar lägga oss i? Motherhood vände sig till er föräldrar för input!

5 föräldrar om gymnasievalet:

1. För vissa barn är social trygghet väldigt viktig

För vissa ungdomar går världen under om man ruckar på deras ramar. En av Motherhoods läsare tipsar om att det ibland faktiskt är bäst att låta barnet välja som kompisen:

– För min äldsta dotter var det väldigt viktigt att få fortsätta skolgången i sällskap av personer hon kände och i förekommande fall, bästa vännen. Det programmet vi valde initialt, och som hon började på med bästisen och som var perfekt i teorin, hoppade de båda av efter 3 veckor och gick till ett helt annat program och skola. Så vänner och en förstående skolledning var A och O för oss tvärtom mot vad jag trodde avseende intresse för programmet.

//Sagt av Lisbeth, tonårsmamma

Annons



2. Skoltrött? Okej att komplettera i efterhand

Denna mamma tycker man borde sänka axlarna lite kring gymnasievalet, och att det finns annat i denna ålder som är viktigare att se till så att det funkar.

– Har en smart ungdom som valde en svår gymnasielinje för han var helt säker på att han ville bli programmerare. Ungarna tror ju tyvärr att de gör livsval med gymnasievalet. Försök ta bort den föreställningen! För min son innebar även bytet till nya klasskompisar inte en fördel. Det skapade hemmasittande i kombination med att det var en svår linje han valde. Så det där med att välja program efter hur kompisar väljer är ingen dum idé och något lite mer lättsamt om man nu är skoltrött och inte gillar att plugga. De kan komplettera sen. För har de inte visat under högstadiet att de fixar att plugga mycket, göra läxor etc, då bör de i stället välja en yrkeslinje! Eller resursskola, så de får rätt stöd.

Annons

//Sagt av Elisabeth, tonårsmamma

3. Inga problem om barnet behöver ett sabbatsår

Enligt denna mamma är det mindre viktigt när barnet väljer att studera - så länge hen mår bra och tillslut gör något hen trivs av.

– Oavsett så anser jag att barnets mående är absolut viktigast. Skulle hon behöva ett sabbatsår så tar vi det. Och när/om hon vill utbilda sig så är det hennes intressen och vad hon vill som är viktigast.

//Sagt av Helene, tonårsmamma

4. Föräldern bör bestämma över sin tonårings gymnasieval

Andra föräldrar tycker det är viktigt att styra lite över sitt barns skolgång, och att det lätt annars blir fel parametrar som styr vilket val av skola det blir.

– Som förälder till en person som precis har gjort sitt gymnasieval skulle jag säga att det bästa är att kasta alla glossiga reklamfoldrar och glöm bort dumma råd som att ”det är barnen som ska välja inte föräldern”. Jag är min 15-årings vårdnadshavare och som vuxen har jag långt större möjligheter att göra riktig research och kan värdera information från olika källor och avgöra vilket val som är bäst på lång sikt. Det här handlar om mitt barns framtid och jag tänker inte låta den gå åt pipsvängen för att han ska ha friheten att välja något skojsigt. Som tur är har jag en klok unge som lyssnar på mig så vi har varit överens om vilka skolor och linjer som är aktuella.

Annons

//Sagt av Malin, tonårsmamma

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

5. Det är barnets val - föräldrarna ska inte ha åsikter

En annan approach, som denna mamma väljer, är att enbart finnas där som stöd om tonåringen så behöver.

– Vi badar i broschyrer, webbplatser, informationsträffar och livesändningar om gymnasievalet. Och det är tonåringarnas val, inte föräldrarnas och på den punkten är SYO och skolorna väldigt tydliga, föräldrar ska inte ha åsikter om vad man väljer och varför utan bara ge teknisk hjälp.

//Sagt av Caroline, tonårsmamma

Tips! Podd om gymnasievalet

För den som vill grotta ned sig mer i hur man kan tänka kring gymnasievalet: Föräldrapodden har gjort en programserie om tio delar, där de tar upp allt ifrån hur man kan prata om framtid med sin tonåring - till konkreta tips på hur man kan tänka vid val av gymnasium.

Annons