En del av

Gymnasium på annan ort: Det vill ni veta om CSN, resor och boende

17 jan, 2021 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
tjej som pluggar vid skrivbordet
Vill ditt barn börja gymnasiet i en annan kommun? Det är både praktiska och känslomässiga aspekter att tänka när din ungdom flyttar iväg för att gå i skolan i en annan kommun.
Här listar vi några saker som är bra att ha koll på om ni funderar på att välja skola i en annan stad.
Annons
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

Ridning, e-sport eller musik. Vill din tonåring välja ett temagymnasium i en annan kommun? Eller bara komma ifrån sin hemkommun?

Tiden för gymnasievalet är här och väljer man den lite mindre vanliga vägen att inte gå gymnasiet i sin hemkommun kan det kännas övermäktigt och stort. Ska ditt lilla barn flytta ifrån dig, hur ska han eller hon bo och behöver ni söka några speciella bidrag nu? Kommer ditt barn få kompisar och hur ofta kan ni ses?

Vi har sammanställt en lista på några bra saker att tänka på om ni funderar på eller har valt gymnasium i en annan kommun.

Gymnasieskola i annan kommun – tänk på detta

Ekonomi, boende, ansvar. Var kan man gå i skolan och vad händer om barnet blir sjuk? Här har vi samlat några bra saker att tänka på för dig och barnet inför valet av gymnasieprogram på en annan ort än er hemkommun.

1. Vilka gymnasieskolor kan man söka i andra städer?

Ditt barn kan söka en vanlig kommunal skola i en annan kommun. Det kallas frisök. Eleverna i den kommunen kommer få förtur men därefter tar man hänsyn till om även ditt barn kan få en plats på programmet som han eller hon sökt.

Annons

Man kan också söka gymnasieskolor med nationellt intag där din hemkommun varken ger dig någon för- eller nackdel för om du kommer in. Nationellt intag finns på friskolor.

2. Gymnasium i annan kommun – hur får man boende?

Om ditt barn ska gå ett gymnasieprogram i en annan stad behöver hen hitta ett bra boende som känns tryggt för både ungdomen själv och dig som förälder. Ett bra ställe att börja på är att höra av sig till skolan för att se om de kan hjälpa till med boende. När det är friskolor med riksintag är det inte ovanligt att skolan kan förmedla lägenhet, korridorsrum eller liknande till eleverna.

tjej som skriver på mobilen på tagstation
Ska ditt barn gå gymnasiet i en annan kommun kan ni ofta söka inackorderingstillägg från CSN.

Ska ni hyra eller köpa boende är det viktigt att tänka på kostnaderna. Du kan söka extra bidrag från CSN för vissa program som läses på annan ort, mer om det kan man läsa längre ner i artikeln.

Annons

3. Gå gymnasium på annan ort – vad får man från CSN?

Precis som om ditt barn gått gymnasiet i sin hemkommun har hen rätt till vanligt CSN-bidrag. Om barnet behöver boende på den andra orten har hen ofta också rätt till så kallat inackorderingstillägg från CSN.

Om ditt barn går en kommunal skola på en annan ort går det ibland att ansöka om bidrag från kommunen för resor och boeden.

Exakt hur mycket pengar ni kan få från kommunen och CSN beror bland annat på hur långt bort från er hemkommun som studieorten ligger.

4. Resor till och från skolorten

Fundera över några frågor:

  • Hur långa är resorna mellan skolorten och hemorten?
  • Skulle det gå att bo kvar hemma? Hur blir pendlingen då?
  • Vad kostar resorna och är jag berättigad bidrag för dem?

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

5. Att bo själv

För dig som förälder kan det såklart vara många och stora känslor kring att ditt barn ska flytta hemifrån. Kom ihåg att det är helt naturligt – och hitta strategier för att må så bra som du kan.

Några andra saker som kan kännas sköna att tänka på innan ditt barn flyttar är:

  • Hur gör ni om barnet blir sjuk? Kan ni hämta, vilka förbindelser finns?
  • Prata om studierna. Är barnet redo att ta ansvar för dem även när du som förälder inte finns i närheten?
  • Prata om hemmet och det som behöver göras där. Förstår ungdomen vad som behöver göras i ett hem och har hen lärt sig det hen behöver?
  • Trygghet och säkerhet – ska ni ha någon rutin för att barnet hör av sig när han eller hon är hemma? Hur sent får hen vara ute?

6. Gå gymnasiet utomlands – tänk på detta

Vill ditt barn plugga gymnasiet utomlands? Då tillkommer ytterligare ett antal saker att tänka på, kolla upp och planera. Till exempel behöver ni ha en ännu tydligare plan för hemresor, och se över ordentligt vilka regler som gäller för vilken finansiering ungdomen kan få.

Källor: CSN, kunskapsförbundet väst, Gymnasium.se, Skolverket

Foto: TT

Annons