En del av

Ska (och får?) jag kolla mitt barns mobil? – experten svarar

29 apr, 2021 
Lovisa Svedlund
Kolla barns mobil
Får man ha koll på vad ens barn gör på sin telefon – ha tillgång till deras lösenord eller övervaka spel? Experten reder ut hur man kan tänka och vad man faktiskt får göra som förälder.
Annons
Anders Hansen: Tre bra vanor för barn och ungaBrand logo
Anders Hansen: Tre bra vanor för barn och unga

Det är rocket science att vara förälder. Inget snack om saken.

Speciellt svårt kan det vara när det kommer till hur vi hanterar grejer i våra barns liv – som inte fanns i våra egna. En sådan sak är att vi vill veta hur vårt barn mår av allt som händer dem online.

Men vilken kontroll ska man ha? Får man som förälder kolla sitt barns telefon bakom hans eller hennes rygg för att ta reda på vad som händer där?

Det korta svaret på den frågan är faktiskt nej, säger Maria Loodberg som är sakkunnig på barnrättsorganisationen Friends.

– Vi går inte in och tittar i deras dagbok och på samma sätt kollar vi inte i deras mobiler, säger Maria Loodberg.

Får man kolla sitt barns mobil?

Hon vill presentera två hårda fakta när det kommer till att ha kontroll över och insyn i vårt barns liv på nätet:

Annons

– Om man tittar på vad vi har att förhålla oss till när det gäller detta kan vi börja med forskningen. Den säger att förbud är kontrapruduktivt. Så att säga att ditt barn inte får ha en viss app till exempel kommer inte alltid funka så bra för att skydda barnet mot det du är rädd för kan hända på appen. Det andra vi kan se är lagar. Det står ju i barnkonventionen att barnet har rätt till ett privatliv.

– Så nej vi ska inte läsa våra barns dagbok och på samma sätt ska vi inte titta i våra barns mobiler utan att de vet om det.

maria Loodberg Friends
Prata om risker och visa intresse för ditt barns liv online, säger Maria Loodberg som är sakkunnig på Friends.

Däremot finns det självklart ett behov för oss som vuxna att veta vad som händer i våra barns mobiler. Vi behöver veta om hur vårt barn mår och vad som försiggår i hans eller hennes liv. Och eftersom en så stor del av våra barns liv utspelar sig online, i deras mobiler och datorer, är nyckeln istället att prata om vad som händer på nätet, säger Maria Loodberg.

Annons

Precis som vi pratar och frågar om allt som händer i den fysiska verkligheten, förklarar hon.

– Fråga Vem hänger du mest med just nu? Vem hänger du med på nätet? Hur är det i skolan och på aktiviteten efter skolan? Är ni sjyssta mot varandra när ni hänger på Snapchat och på rasten? Vi ska inte vara rädda för att fråga om det som sker online precis som om allt annat.

Genom att visa att du förstår att en stor del av ditt barns liv utspelar sig i hans eller hennes mobil – och överlag online – blir det också logiskt för barnet att du är intresserad och vill finnas där om något inte känns bra.

Vi brukar likna nätet med när det var skoldisco. Vi vill veta var vår barn är, att barnet mår bra och när barnet kommer hem. Men vi cyklar inte iväg till discot och dansar med barnet.

– Visa intresse! Även om vi kanske ofta kommer få svaret att ”Öh du frågar för mycket, nu är du töntig” eller ”Du kan ju ändå inget om nätet”. Fortsätt ändå att visa intresse. Om du öppnar upp och demonstrerar att du är nyfiken och vill veta för att du bryr dig, så är chansen större att barnet själv berättar.

Annons

Det ska alltså vara tydligt att du inte vill snoka, döma barnet eller är arg eller oförstående över vad hon eller han gör online, förklarar hon.

Kolla ditt barns mobil – om barnet är med

I era diskussioner om vad som händer online är det också viktigt att ni pratar om vilka risker som finns exempelvis i appar, spel och annat. Lär barnet om att det, precis som i fysiska verkligheten, finns saker på nätet att vara uppmärksam på. Och att det till exempel finns osjyssta beteenden online både bland vänner och personer man inte känner.

Försök att involverar dig så att barnet vill visa dig, istället för att titta bakom hens rygg, föreslår Maria:

– Fråga ”Kan du visa mig den här appen, jag är jättenyfiken på hur snapchat fungerar”. Eller ”Kan vi sitta tillsammans och spela det här spelet?”

– Prata om frågor som hur vi känner igen en dålig kontakt på nätet och vilka risker finns med nätet? Eller säg ”Nu hör jag att den här kränkningen förekommer i det här spelet. Jag hör hur någon ropar saker genom mikrofonen”. Eller vad det kan vara. Då behöver vi vara nyfikna! Säg till exempel: ”Nu hörde jag att detta hände, vad tänker du om det? Brukar man prata med varandra på det här sättet? Mår man dåligt när man får en sån här kommentar? Hur brukar du göra när du får en sådan kommentar?”

barn mobiltelefon
I barnkonventionen står det att ditt barn har rätt till ett privatliv.

Sen finns det absolut gånger då du kan titta i ditt barns telefon – men tillsammans med barnet och med hens tillåtelse.

Annons

–Jag tycker inte det är fel att man tillsammans kommer fram till i ett samtal att du hjälper till. Där barnet till exempel säger Nu vill jag att du går igenom min chattlista i den här appen och ser så det inte finns någon pedofil där. Det är ju en jättebra konversation att ha. Då sätter man gränser tillsammans med barnet och visar att det är viktigt.

– Det är alltså viktigare att hålla koll på barnets mående och att förebygga genom att ha de här samtalen, än att du bakom ryggen går in i barnets telefon. Då hjälper man barnet att bygga upp egna strategier för miljön online, precis som du med din uppfostran som förälder ofta vill ge barnet strategier för att hantera saker som händer i den fysiska verkligheten.

Prata risker – och att du hjälper till!

Ytterligare en sak att ta med i den här typen av samtal med ditt barn är att du aldrig kommer bli arg. Du bryr dig i första hand om att ditt barn mår bra, och kommer hjälpa ditt barn om något händer när han eller hon använder sin mobil eller spelar spel online.

Annons

Ta ditt barns perspektiv och ha förståelse för att saker kan bli tokiga. Du kommer att hjälpa till då.

– Öppna upp gentemot ditt barn till exempel genom att säga: ”Märker du något som inte känns bra eller händer något, så berätta om det!” Det är viktigare än att kontrollera våra barn.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

– Ju mer öppen dialog desto mer får man reda på och däri ligger att man får kontroll, säger Maria Loodberg.

En bra jämförelse när det kommer till vilken kontroll vi har över barnen online är skoldiscot. Hon förklarar:

– Vi brukar likna nätet med förr i tiden när det var skoldisco. Vi vill veta var vår barn är, att barnet mår bra och när barnet kommer hem. Men vi cyklar inte iväg till discot och dansar med barnet. Utan vi behöver vissa gränser och inom de gränserna behöver vi också ge frihet.

Ta snacket om nätet

Här är Marias tips på hur ni kan tänka på och prata om ditt barns liv online.

1. Gör nätet till en del av det vardagliga samtalet

Nätet är en naturlig del av våra barns liv och lika verkligt som det som händer i den fysiska världen. Prata ofta och mycket om vad som händer på nätet, precis som du pratar om vad som händer i skolan och på fritiden. Om du som vuxen är delaktig och visar ett genuint intresse för ditt barns liv på nätet så ökar både viljan att lyssna på dina råd och benägenheten att berätta för dig om något händer.

2. Stötta ditt barn i sitt nätanvändande

Ditt barn är säkerligen väldigt duktig på det tekniska, men du som förälder kan stötta upp, till exempel med strategier för hur barnet bör agera om någonting händer på nätet. Berätta om vikten av att berätta för en vuxen om negativa upplevelser och känslor och att det är vårt ansvar som vuxna att hjälpa till.

3. Skaffa mer kunskap om nätet

Även om kränkningar i grund och botten handlar om sociala relationer så underlättar det att ha grundläggande kunskap om de platser där unga umgås på nätet. Lär dig mer genom att vara nyfiken, fråga ditt barn, själv prova på eller söka mer information på nätet om de sidor, spel eller appar som ditt barn använder.

4. Lyssna och stötta

Fokusera på att lyssna när barnet berättar om en dålig erfarenhet. Bekräfta att det är bra och modigt av barnet att berätta även om det är jobbigt. Var noga med att förklara att det inte är barnets fel om något obehagligt har hänt. Om du tycker att barnet gått för långt, prata i stället om hur ni kan undvika att det händer igen. Det är inte barnet som är fel, utan barnets handlingar. Det viktiga är att lära sig av misstagen och prata om vad man kan göra för att se till att det inte händer igen.

5. Var en god förebild

Fundera över hur du själv beter dig, både runt ditt barn och på nätet. Var en god förebild, även på nätet. Barn tar ofta efter vårt beteende! Prata eller skriv inte negativt om andra människor.

VIKTIGT: Om du tror att barnet blivit utsatt för ett brott, eller om du/ni blivit vittne till något brottsligt – kontakta polisen. Dokumentera om möjligt vad som hänt genom att ta skärmdumpar och spara bilder, meddelanden och URL:er (webbadresser) innan du tar bort dem. Det kan vara värdefullt i händelse av en utredning.

Foto: TT, Friends

Annons