12 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet

kalasmat 90tal

Minns du också tillbaka på tiden då ett kalas varade max tre timmar, och varenda sekund var fullproppad med roliga lekar, höga skratt och framförallt – god mat?

Oftast var det så i alla fall! För visst fanns det klasskompisar som bjöd på mindre lyckade rätter...

TV: 10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet
1:33

Efter reklamen: TV: 10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet

(1:33)

Slå på ljud

Här är vad vi alla åt på 90-talets olika barnkalas.

Kokt korv med bröd

korv med bröd

Korv med bröd gick alltid hem.

Klassikern nummer ett var kokt korv med bröd. Vi skulle uppskatta att 90 procent av kalasen på just 90-talet bjöd på varmkorv med bröd. Det mest spännande med det var att olika föräldrar köpte hem olika korv. Ibland var det Bullens varmkorv, ibland var det Denniskorv. Gott var det hur som helst.

Stekt hamburgare med bröd

hamburgare

Det var bara coola kids som bjöd på stekta hamburgare.

Någon enstaka gång fanns det en klasskompis, till exempel någon ur det ”coola” gänget, som spexade till det och bjöd på stekta fryshamburgare med bröd. En lyx ändå får vi lov att säga!

Lyxvarianten: McDonaldskalas

happy meal

Bardomens bästa kalas hölls på McDonald's.

En ännu lyxigare variant var att ha sitt kalas på McDonald’s. Alla barn fick då följa med in i restaurangköket och titta på medan den som fyller år tillagade sin egen hamburgare med valfritt antal tillbehör. Sedan fick gästerna och födelsedagsbarnet gå tillbaka till bordet i restaurangens kalashörna och äta varsin Happy Meal.

Spagettikorv/mumiekorv

spagettikorv

Spagetti med korv – med en twist. Det kunde Halloweenkalasen bjuda på.

mumiekorv

Kreativt med mumiekorv.

Om en unge fyllde år på hösten kunde det hända att dennes kalas omvandlades till en Halloweenfest. Då stod ”läskiga” maträtter som spagettikorv eller mumiekorv på menyn.

Pulvermos

pulvermos

Äkta pulvermos, sådär gott.

Ibland ville föräldrarna (oftast inte barnen) variera tillbehören och slevade upp pulvermos på papptallriken istället för korv- eller hamburgerbröd. Det fick väl gå bra men kändes inte alls lika festligt.

Pastasallad

pastasallad

Lite vuxnare, lite tråkigare. Pastasallad bjöd tweens på.

Lite längre upp i åldrarna, typ när någon fyllde 11 eller 12, så var det dags att försöka bjuda på ”vuxnare” mat. Då dukades det fram pastasallad… som ingen tyckte om.

Big Pack-glass

big pack gb

Big Pack-glass är en klassiker i kalas-sammanhang.

Om någon fyllde år på en skoldag fick de lov att ta med och bjuda på glass på fritids. Då var det ett paket Big Pack som gällde, gärna i flera olika smaker så som päron/vanilj/jordgubb, eller choklad/vanilj/banan.

Marängsviss

marängsviss

Marängsviss var gott men kunde snabbt bli riktigt geggigt.

När en stor skål med marängsviss ställdes fram på kalasbordet visste man att man behövde kasta sig på den. De som var sist ut att ta efterrätt fick mest en smält sörja att gegga i.

Läskbål

skål med bål

Läskande bål, gott!

Det kändes som kalas när någon slevade upp fruktbål med soppslev ur en stor skål och öste ned den i en plastmugg som svämmade över, och hela handen dränktes av klibbig saftblandning, och alla andra stod i kö och väntade på sin tur...

Fruktsallad

fruktsallad

Nyttig fruktsallad istället för glass? Helst inte.

Föräldrarna var med stor sannolikhet uppvuxna på 70-talet från vilket de hämtat sin egen favoritdessert, fruktsallad. Barnen skulle väl inte ha det sämre tjugo år senare på sina kalas? Ehm. I bästa fall var det färsk frukt, i annat fall konserverad.

Gino med glass

gino

Gino med vit choklad var en stämningshöjare.

Lite bättre var det då när fruktsalladen hade piffats till med smält vit choklad. Gino med glass var en efterrätt som gick hem även hos ungarna.

Godispåse från fiskdammen

godispåsar

Alla höll tummarna för goda saker i godispåsen.

Innan det var dags att runda av och bli upphämtad av sina egna päron från det sockerstinna kalasandet, behövde fiskdammen avklaras. Hade man tur var födelsedagsbarnets föräldrar av sorten som hade packat ned riktigt godis i påsarna, och inte clementiner eller russin.

Foto: TT, GB Glace

Se också: Här är godissorterna vi minns från förr
1:09

Efter reklamen: Se också: Här är godissorterna vi minns från förr

(1:09)

Slå på ljud
Mer läsning för dig
10 roliga saker föräldrar gjorde på 80-talet som gör oss riktigt nostalgiska
9 prylar våra barn kommer fnissa nostalgiskt åt om 20 år
12 saker du aldrig gjorde innan du blev mamma

Utvald läsning