Första gången syskonet träffade bebis – 13 mammors roliga storys

Glad storasyster tittar på bebis på BB.

Första mötet mellan syskonen är ofta helt oförglömligt. Här är 13 mammors roliga och hjärtevärmande historier från deras barns första möte.

Vissa storasyskon kan inte bli lyckligare eller stoltare – medan andra verkar tycka att det lilla knytet lika gärna kan åka tillbaka dit hen kom ifrån. Här kan du få tips på hur du förbereder inför bebis ankomst.

Läs 13 mammors egna berättelser om första syskonträffen.

Första träffen storasyskon och bebis

1. Drakbebis

”Min son (då 7,5 år gammal) blev storebror i december förra året, första gången han träffade henne var under ett besök på bb-avdelningen på Uppsala Akademiska dagen efter att hon hade kommit.

Det första han sa var "Åh vad söt! Hur kunde jag tro att det skulle bli en drake?!" småskrattande. Han hade under graviditeten varit helt säker på att det var en drake och ingen människa."

- Cecilia, tvåbarnsmamma

2. Läsk > lillebror

”När storasystrarna och pappan kom och hälsade på fick vi träffas i entrén på BB, så frågade vi vår äldsta som då var ca 3,5 år om hon inte ville hålla i lillebror.

Hon gick fram tittade på honom och sa ”Men, han ska väl med hem sen? Då kan jag göra det en annan dag! Såg du att de har en maskin som spottar ut dricka här borta mamma?!” ”

- Sofie, trebarnsmamma

3. Färdig lekkamrat

”Vår 3-åring hade längtat massor och när hon väl kom in till BB och fick träffa lillasyster för första gången, var det första hon sa: "Men mamma, hon kan ju inte ens SITTA upp!" Hon hade nog tänkt sig att det skulle komma ut en färdig lekkamrat!"

- Susanne, tvåbarnsmamma

4. Överväldigad!

Överväldigad och glad syster

Överlycklig och stolt storasyster. Foto: privat.

”När vi äntligen fick komma hem blev såklart storasyster så glad över att vi var hemma. När hon fick syn på babyskyddet vart hon väldigt konfunderad. Hon gick närmare med ett stort spänt och nervöst leende och petade på knytet som låg där. När hon drog av mössan och förstod att detta var bebisen som legat i mammas mage blev lyckan för mycket.

Hennes leende övergick i en blandning av leende, grimas och gapande. Sen peka hon och skrek "titta momo titta" sen klappade hon försiktigt lillebror på huvudet och bröt i ett skratt fyllt av skräckblandad förtjusning. Ända sedan den dagen har lillebror alltid varit nr 1 och är än idag.

Att ha 2 barn med 13 mån emellan är intensivt men kärleken där emellan går inte att beskriva med ord”

- Tanya, tvåbarnsmamma

5. Tjuv-pappa

”Den fd lillasystern Sienna 3 år var otålig när jag var gravid med nr 3. Hon skulle äntligen bli storasyster och väntade så på bebisen som hon och mamma skulle få.

När väl minsta lillasyster kom och mamma skulle ta sig en välförtjänt dusch på hemmaplan FLYGER badrumsdörren upp och in störtar den nu mera mellansystern in och gapar förskräckt ”MAMMA!!! HAN TAR BEBISEN!!!”

Det var alltså pappa som tog hand om bebisen när mamman duschade vilket Sienna INTE tyckte var ok då bebis tillhörde henne och mamma. Där fick vi ha en diskussion att det även är storasysters och pappas bebis också och att dom också får vara med bebisen... Det tog ett tag att smälta.”

- Jessica, trebarnsmamma

6. Smart av lillebror

”Lillebror var så cool att han hade med sig det högst efterlängtade spelet Marvel Superheros från BB – omedelbart godkänd av storebror på 4,5 år.”

- Menna, tvåbarnsmamma

7. Dumma föräldrar!

”Väntar nr 3 och för att få blivande storasyster och storebror lite exalterade över att det ska komma en bebis hem till oss överraskade vi dem med en ”gender reveal”. De skulle få smälla en stor ballong med färgad konfetti i för att se om det var en lillebror eller lillasyster.

Dagen kom och de var knappt intresserade av ballongen och när de väl poppat den var storebror snart 4 år SÅÅÅÅÅ besviken på att det inte var en storebror som han skulle få. Tog flera veckor innan han slutade fråga ”varför valde ni en lillasyster istället för en storebror?!” ”

- Andrea, trebarnsmamma

8. Kriget om lego

”När min mamma, som passade barnen medan jag födde, på morgonen ska berätta för våra 2 stora barn att dom blivit syskon så svarar vår kille på då 7 år "åh nej inte en till att vakta från legot så dom inte förstör"

Han och hans bror på 4 år bygger ofta upp en legostad som lillebror på 1,5 år ofta försöker riva. Men nu 1 år senare kan deras lillasyster inte vara mer älskad än vad hon är! Och får mer än gärna riva deras lego "för hon är ju så söt" ”

- Sarah, trebarnsmamma

9. Lillasyster docka

Storebror skriker och lillasyster sover.

Storebror Leo med lillasyster "docka". Foto: privat

”Storebror Leo 20 mån har alltid vart livrädd för dockor.

Vi kom hem med lillasyster för 12 dagar sedan och han skrek bara han kollade på henne, lyfte vi upp henne sprang han in i ett annat rum och skrek.

Nu 12 dagar senare kan han iaf kolla på henne och röra hennes fot. Kan sitta bredvid henne ibland - så det går framåt ”

- Lizzie, tvåbarnsmamma

10. Syskonkärlek

"Frågade blivande storebrorsan, 3 år, om var han tyckte att lillasyster i magen skulle sova när hon kommit ut. Han tänkte en stund, sen kom svaret: ”Kanske i soptunnan?”."

- Johanna, tvåbarnsmamma

11. Fina ögon

"Första gången storebror på 2,5 år får hålla i sin lillasyster på sjukhuset. Hon är då klädd i rosa pyjamas och en grön grodmössa med uppstickande grodögon och sover gott i famnen på storebror.

Sonen: "fiiiina ögon" Jag: " åh, ser du hennes ögon?" (Tänkte ju så klart att det var suuupergulligt att han tyckte att lillasyster hade fina ögon) Sonen: "mössa ögon" Men ja, mössan hade också fina ögon och alla i rummet skrattade gott"

- Tina, tvåbarnsmamma

12. Äsch den där är väl inget att ha!

”Min son fick komma upp med pappa på BB. Han backade ut ur rummet och sa: ”inte där!” Tror sjukhusmiljön var lite skrämmande. Vi satt oss i uppehållsrummet istället. Där åt han skorpa å drack nyponsoppa men det här med lillasyster var föga intressant.”

- Sarah, tvåbarnsmamma

13. Rimliga frågor ändå

"Vår då 3-åring hade börjat ana att det var något på gång. Så vi satte oss för att berätta om bebisen i magen.

– När kommer den då? Frågar han. Förklarade att magen skulle bli större och större först. Frågar då – Har morfar också en bebis i magen?

2 dagar senare:

– Men hur har den kommit in där? Har du svalt den?

Köpte då en bra barnbok om att få syskon..."

- Matilda, tvåbarnsmamma

14. Tandem-amma

Storasyster matar lillasyster

Stolt storasyster matar lillasyster.

"När vi upptäckte att jag var gravid, bestämde vi oss för att vänta lite innan vi sa det till vår äldsta dotter. Vi tänkte att hon skulle få veta när min mage började växa (och vi visste att allt var bra med bebisen där inne). Hon var ca 2,5 år gammal och jag trodde inte att hon kunde förstå på riktigt vad det var som hände. Men fröken på hennes förskolan fick veta om bebis nummer två innan jag ens hunnit berätta det. Storasyster-to-be var stolt och 'unstoppable', hon berättade om bebisen till alla hon kände.

Men det var inte bara ett romantiskt paradis i väntan av nummer två. Storasyster blev nyckfull och gnällig ibland när min mage blev större. Något var på gång och hon visste det. Äntligen kom vår andra dotter till världen och då visade hon inte mycket känslor. Men man behöver lite tid för att acceptera en av de viktigaste händelser i sitt lilla liv eller hur?

Vi kom hemma med lillasyster och en liten docka till storasyster. Sen började vi en "tandem" amning - jag med lillan och storasyster med sin docka. Nu är hon alltid glad att presentera hennes syster till allmänheten (även om hon har föreslagit att ge systern "tillbaka" första dagarna. Ha-ha!)

Jag tycker fortfarande att den bästa gåvan som man kan få från sina föräldrar är en syskon. Men nu vet jag också att det krävs lite tid för att vänja sig till större familjen. I alla fall när våra döttrar kramar varandra är det absolut gladaste momentet i vår liv!"

- Yana, tvåbarnsmamma

Mer läsning för dig
Syskon på ingång? Så introducerar du nya tillskottet på bästa sätt
Är du mellanbarn? Då är du troligtvis mest omtyckt av alla syskon