En del av

High need baby: 5 råd du behöver höra som förälder till ett plusbarn

25 dec, 2020 
AvLinn Seipel
småbarn står upp i spjälsängen och skriker
Plusbarn – eller high need babies – är bebisar eller småbarn med ett mer krävande temperament än genomsnittet. Här är fem tips på hur du som förälder kan få vardagen att kännas mer behaglig.
Annons
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tipsBrand logo
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips

Föräldraskap är krävande för alla stundvis, men med ett plusbarn kan det vara lite extra. Ofta känns det som att det inte spelar någon roll vad man gör – bebis kommer aldrig att bli nöjd. Uppskattningsvis tror man att ungefär 10-15 procent av alla bebisar är plusbarn.

Är du osäker om ditt barn kan vara en ’high need baby’ eller inte – läs också: 14 tecken som utmärker ett plusbarn. Nedan följer fem hjälpsamma råd till utmattade plusbarns-föräldrar, samt ett förtydligande kring skillnaden på att ha ett high need-barn och ett barn med kolik.

5 råd till föräldrar med high need babies

1. Ta en paus - hur fel det än känns

När din bebis bara vill ha just din uppmärksamhet kan det vara svårt att lämna hen till en annan familjemedlem eller en barnvakt – du vet ju hur skrikigt det kommer bli.

Men för att du ska kunna hålla dig själv i balans är det faktiskt viktigt att se till att få den där tiden för dig själv då och då.

Annons

2. Lär dig ditt barns olika signaler – och skäms inte för att möta hens behov

Vissa grejer kommer troligen att störa ditt känsliga plusbarn mer – och annat mindre. Genom att vara lyhörd för att detta kan du underlätta mycket för dig själv i vardagen.

Att anpassa sig efter sitt barn är inget du i detta läge behöver känna är fel. Just nu behöver ditt barn känna trygghet, när hen blir äldre kan du börja sätta gränser och säga nej när det lämpar sig.

3. Jämför dig inte med andra

Det är lätt hänt att man jämför sitt barn med andras, som kanske inte har den personlighet som ditt barn har. Det blir sällan konstruktivt, utan gör snarare att situationen kan upplevas en mer frustrerande.

Om du följer andra föräldrar på sociala medier som uppvisar en till synes perfekt bild av sitt föräldraskap, kanske du ska tänka över hur det påverkar dig. Överväg att sluta använda tjänsten helt eller tillfälligt avfölja dem du inte mår bra av att se just nu.

Annons

4. Gå med i en stödgrupp

Det finns fler som går igenom liknande saker som du, och det kan vara skönt att få ventilera med folk som förstår. Troligen kommer utbytet fylla på med tips och förslag som funkat för andra föräldrar, vilka kan underlätta även för dig.

Om du inte vill söka upp en fysisk stödgrupp, särskilt i en tid av en rådande pandemi, så finns många grupper och alternativ till det på sociala medier.

5. Kom ihåg - det kommer gå över!

Det kan låta klyschigt - men det är viktigt att komma ihåg att detta bara är en fas. Ditt barn kommer, även om det inte känns så, att växa ur det!

High need baby eller kolikbarn?

Likheterna mellan de två är att båda skriker och gråter mycket, generellt mer än tre timmar om dagen. Skillnaden är att ett barn med kolik uttrycker sitt missnöje på grund av besvär med matsmältningen, som gör att de får ont i magen.

En bebis med kolik behöver prutta mycket och uppvisar ofta ett kroppsspråk som indikerar att de har ont i magen, så som att kröka ryggen eller sparka med benen. En annan skillnad är att kolik tenderar att lugna sig efter tre-fyra månader, medan ett plusbarn troligen gråter mer än genomsnittet i ett år eller längre.

Källa: Healthline

Annons