5 smarta knep för en smidigare nattning alla föräldrar borde läsa

Vivi Wallin delar nattningstips
TV: Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips
1:02

Efter reklamen: TV: Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips

(1:02)

Slå på ljud

Insikter och hacks för en enklare och roligare vardag.

Det skriver instagramprofilen Vivi Wallin om i sin nya bok En mammas överlevnadshandbok där hon tipsar om hur vi kan leva ett lite enklare och roligare familjeliv – med hjälp av smarta vardagshacks och insikter om vardagen.

Vivi Wallin bakom boken En mammas överlevnadshandbok

Vivi Wallin driver Instagramkontot "mammasanningar". Anna Winér

– Jag kände jättetydligt att feedbacken jag får från mammor i mina sociala kanaler är att många går runt och mår dåligt, känner sig otillräckliga och oroliga om man gör rätt. Det finns mycket mom-shaming och många känner skuld för olika saker, säger hon till Motherhood.

Sänk kraven med smarta knep

Sedan tidigare driver Vivi Wallin två Instagramprofiler, @fixasjalv och @mammasanningar. Här delar hon med sig av hacks, pyssel och fix som kan vara både roliga och hjälpsamma hemma i familjestöket. Men hon skriver också funderingar och har dialog med följarna om allt som händer i mammalivet – utan filter.

Och den nya boken ska spegla lite av båda, berättar hon.

– Det här ska vara en peppig bok man kan ha till vardags. Den är till både för att vända mammaskuld till mammapepp, men också för att inspirera till att sänka kraven. Där kan smarta knep i vardagen vara till hjälp!

Hacks för barnfamiljer

Utöver insikter om mammalivet har Vivi Wallin sammanställt massor av bra och roliga listor på hacks, pyssel och tips som förenklar vardagen i boken.

Vivi Wallin

Sömnhacksen har Vivi Wallin samlat ihop utifrån sina egna vardagserfarenheter. Anna Winér

I kapitlet om sömn delar hon bland annat med sig av några egna lärdomar.

Knep vid nattning

Behöver du ny inspo till hur du kan hjälpa ditt barn som har svårt att somna? Här är fem av Vivi Wallins bästa knep för att komma till ro när det är dags att sova:

  • Rätt temperatur i sängen: Ibland behövs fläkt, ibland en vetekudde. Med rätt temperatur i sängen för ditt barn kan det bli enklare att somna.

  • Tyngd och tryck: Vissa barn gillar att sova lite trångt eller med något tungt över sig. Lägg en hand över ögon och panna eller testa tyngdtäcke.

  • Dåsande nedvarvning: Om barnen badar på kvällen kan du testa att köra deras badlakan 5 minuter i torktumlaren. Svep in de och sätt er och varva ner en stund. Värmen gör dem dåsiga och trötta.

  • Sövande surr: Vissa barn vill faktiskt inte ha det tyst omkring sig när de ska somna. Kanske somnar de bäst i en babysitter framför tvättmaskinen eller med en surrande fläkt i rummet.

  • Rogivande lyssning: Det finns mängder av innehåll för barn att lyssna på för att varva ner. Googla efter ljudböcker, appar eller musik för ändamålet.
Se också: Barnpsykologen Hanna Fischer svarar på frågor om bebisens sömn
9:48

Efter reklamen: Se också: Barnpsykologen Hanna Fischer svarar på frågor om bebisens sömn

(9:48)

Slå på ljud
Mer läsning för dig
Därför mår du bättre av att vara lite barnslig

Utvald läsning