5 tips på hur du får mor- och farföräldrar att följa dina regler för barnen

Barnbarn med mormor

Har dina barn turen att ha engagerade mor- och farföräldrar? Grattis! Men hur mycket man än tycker om sina egna föräldrar kan det bli svårt om de inte följer dina regler och rutiner för barnen.

Även om man älskar sina barn över allt annat så kan det vara skönt med lite avlastning ibland. Då är det tacksamt om man har mor-och farföräldrar som vill vara barnvakter. Men hur gör man om ens föräldrar inte följer dina rutiner och regler för barnen?

Se också: "Alla måste få vara mamma på precis det sätt de vill".

2:37

Efter reklamen: Sandra Beijer: Alla måste få vara mamma på precis det sätt de vill

(2:37)

Psykologen Emily Edlynn ger här sina bästa tips:

Till parents.com ger psykologen Emily Edlynn sina bästa tips för att få mor- och farföräldrar att respektera dina regler för barnen.

1. Var tydlig mot dina föräldrar om vad som är viktigt

Rutiner är viktiga för de flesta småbarnsföräldrar. Barnen behöver sova och äta på ungefär samma tider för att vardagen ska fungera. Är sömnrutinerna det viktigaste i er familj, var tydlig med det till dina föräldrar som är barnvakter. För lägger sig inte barnen i tid blir barnen trötta och gnälliga och du som småbarnsförälder blir ännu tröttare.

2. Prioritera vad som är viktigt

Alla regler och rutiner som du har för dina barn är kanske inte lika viktiga. Vill mormor bjuda på glass eller fika mitt i veckan kanske det inte är så farligt någon gång ibland. Prioritera bland dina regler och tänk över vad som som är viktigast.

3. Gör en lista

Skriv en lista med vad som är viktigt och vilka rutiner och regler som gäller för barnen. Då är du väldigt tydlig med vad du prioriterar som viktigt. Lämna sedan listan till mormor, morfar, farmor och farfar.

4. Var ärlig och öppen med dina känslor

Vi vill alla att våra föräldrar ska se oss som ansvarsfulla vuxna, ibland gör det att vi inte vågar öppna oss och berätta om vad vi tycker är svårt i vårat egna föräldraskap. Dina föräldrar har troligtvis glömt hur det var att vara småbarnsförälder och kan ha svårt att sätta sig in i din vardag. Berätta om vad som är svårt, och varför det är viktigt med regler och rutiner för barnen. Om du är ärlig med hur du känner som förälder kan du hjälpa dem att förstå. Men se också till att berätta för dina föräldrar att du är tacksam för deras hjälp och stöd med barnen.

Kändisar som blivit farmor eller mormor i ung ålder

5. Håll ut

Det kan vara svårt att få mor-och farföräldrar att förändra sina beteenden. Men det som aldrig förändras är att du är deras barn, och dina barn är deras barnbarn. Och viktigast av allt, du är en förälder med det slutgiltiga ordet för hur du vill att dina barn ska tas omhand. Använd de bästa delarna av din relation till dina föräldrar för att hjälpa dem att komma ihåg hur svårt det kan vara som småbarnsförälder och få dem att förstå varför era rutiner är viktiga.

Källa: Parents.com

Foto: TT

Mer läsning för dig
Gråtfest! Se när barnbarnen kramar om sina mor- och farföräldrar
Carina Bergfeldts fina hyllning till bonuspappan Bosse
Motherhood lyfter mom-shaming i nya artikelserien Slutskammat