7 sätt att hålla dig lugn när ditt barn får ett utbrott

Ditt barn skriker, gråter och låter sig inte under några omständigheter tröstas eller lugnas. Ni är på mataffären och precis alla tittar.

Känner du igen dig? Då är du inte ensam.

Alla barn får ibland vredesutbrott och som förälder vet man att det kan vara en riktig match att hantera.

barn som är arg

Om du själv kan hålla dig lugn under vredesutbrottet känner sig ditt barn tryggare.

Barn är experter på att känna av våra känslor och om vi blir nervösa eller spända kan det till och med göra utbrottet värre. Det sänder signalen att barnets känslor är för stora för oss och hantera vilket inte bidrar till att barnet känner sig lugnare själv.

7 tips om ditt barn får utbrott

Här är några saker man kan tänka på om du vill hålla dig lugn när ditt barn får ett utbrott.

1. Acceptera att utbrottet kommer

När du märker att ditt barn är på väg att få ett utbrott – ta redan då ett djupt andetag och försök acceptera vad som händer. Då kommer det bli lättare!

Både för dig och barnet kan det vara känslomässigt dränerande när han eller hon har så starka känslor. Men kanske hjälper det om du kan se det här som ett tillfälle då du och ditt barn kan få känslomässig kontakt. Det är nämligen ingen slump att just du får ta de största utbrotten. Ditt barn litar på att de kan komma till dig med både sina gladaste och argaste känslor.

2. Bygg in extra tid

Det är ofta ingen idé att försöka snabba sig igenom ett utbrott. Barn väljer inte att ha utbrott utan får dem när det helt enkelt är för många uppdämda känslor som måste komma fram. Droppen som får bägaren att rinna över kan tyckas ynklig, men i själva verket kan det finnas många känslor som behöver ut.

Flicka som skriker och är arg

Extra tid under stormiga perioder av ditt barns utveckling kan göra utbrotten mindre stressiga.

När vreden kommer behöver barn känna att de är känslomässigt kopplade till oss och att försöka skynda bort eller distrahera dem kan indikera att vi vill motsatsen. Då kan barnet känna att hens känsla inte får lov att ta utrymme.

När ditt barn är i en period då han eller hon ofta får utbrott kan ett konkret råd vara att lägga till 15 minuter som buffert så fort ni ska någonstans. Då finns tid att behålla lugnet.

3. Använd få ord

Under ett utbrott är det inte läge att förhandla eller lära barnet en läxa. När ett barn skriker kan hon eller han ha svårt att höra vad du säger både på grund av ljudet och för att barnet inte är i ett rationellt känsloläge.

Försök att använda få och tydliga ord under utbrottet och spara till efteråt att prata igenom situationen.

4. Ta bort pressen

Tänk att ett utbrott hos ditt barn inte är något som du behöver "fixa". Om du kan inse att din uppgift inte är att få utbrottet att sluta, eftersom det bara är ett barns sätt att visa känslor, så kan du kanske andas lite lättare. Det hjälper dig att vara lugnare vilket i sin tur hjälper ditt barn att bli lugnt.

Känslor är helt enkelt inte något vi kan kontrollera i ett litet barns liv. Vi kan visa barnet empati och kärlek bara genom att signalera att det är okej att barnet känner vad hen känner.

Vi är vuxna och kan hantera att känslor finns. Du är alldeles tillräcklig bara genom att visa detta för ditt barn!

5. Flytta barnet från situationen

Ibland kan det hjälpa att hitta en lugn plats om ditt barn får ett utbrott när ni är på mataffären eller på stan. Det kan kännas lite enklare om inte alla tittar.

Även om du själv landat i att utbrott inte är något som är ditt fel, eller något du behöver ta på dig (heja!), så kan det kännas skönt att inte känna sig dömd av andra.

Gå ut eller sätt er i bilen en stund tills allt lugnat sig – och ni kan fortsätta med det ni höll på med.

6. Kom ihåg att det är hälsosamt

Ibland hamnar man i känslor av otillräcklighet när andra barn lugnt går bredvid sin förälder i handen medan ditt barn ligger på golvet och vrålar.

barn som håller pappa i handen

Andra barn får också vredesutbrott ibland, kom ihåg det!

Då finns ett konkret tips: upprepa för dig själv att "utbrott är helt normala och hälsosamma".

Alla föräldrar har lugna OCH kaosiga stunder med sitt barn. Det är okej att det är så även om vredesutbrott inte är roliga. Du gör inget fel!

7. Se fram emot myset efter

Efter ett utbrott är det många barn som känner behov av att komma nära och känna sig ihopkopplad med dig igen. När skriken är som högst och du bara får ett "lämna mig ifred" – kom ihåg att ni snart får mysa tillsammans igen!

Källa: Motherly

Foto: TT

Mer läsning för dig
5 tips: Så hjälper du ditt barn att sova gott
5 vanliga kriser i långa relationer – så tacklar ni dem