En del av

Agnes Wold: Prylar du behöver – och INTE behöver – när du blir förälder

04 okt, 2017 
Mikaela Alex
När vi blir föräldrar första gången är det lätt att pengarna rinner iväg på saker som leksaker, söta bebiskläder och babymonitorer – saker en bebis inte har någon nytta av alls. Forskaren Agnes Wold tipsar här om hur ni istället ska spendera pengarna när familjen växer.
Annons
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

Att skaffa barn är rent krasst en förlustaffär – i alla fall rent ekonomiskt. Det skriver också Agnes Wold och Cecilia Chrapsowska i boken “Praktika för blivande föräldrar”.

Inkomsten kommer att minska och det är svårt att påverka, däremot är det ni själva som avgör exakt hur dyr själva bebisen blir. En nyfödd behöver egentligen inte mer än lite kläder, en hel del blöjor, något att bäras i och kanske en bilbarnstol om ni har bil.

Agnes Wold skriver också att den som väljer att mata barnet med ersättning kommer att få en extra utgift för det, men å andra sidan äter en ammande mamma mer mat än vanligt vilket kan göra utslag på matkontot.

Spara sängköpet

Ett skötbord kan vara bekvämt men är inte nödvändigt, liksom en egen säng till barnet eftersom de sällan sover där i alla fall. Spara sängköpandet till senare om ni behöver spara pengar.

Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska uppmanar föräldrar att komma ihåg att företagen lever på att vi köper deras prylar – och osäkra, nyblivna föräldrar är en oerhört köpstark målgrupp.

Annons

Försök att tänka med hjärnan och inte med hjärtat – gå inte på företagens kampanjer och köp bra det du VET att du behöver. Kanske kan ni till och med vänta tills behovet faktiskt uppstår.

Nya babykläder - onödigt

Att köpa nya babykläder menar författarna också är pengar i sjön, då bebisar växer så snabbt att de knappt kommer hinna använda kläderna. Satsa istället på ärvda kläder från släktingar och begagnade kläder – det är sällan bebiskläder hinner användas tillräckligt längre för att bli utslitna.

Bättre än prylar till bebisen är att satsa på framtiden – barn kostar mer ju äldre de blir. Skaffar ni fler barn kanske ni behöver flytta till ett större boende, och kanske behöver ni då också en större bil.

Gör en budget redan under graviditeten och börja vänja er vid den redan då. Startar ni ett sparande? Se då till att pengarna förs över automatiskt när lönen kommit in – då ökar chanserna att pengarna faktiskt hamnar på sparkontot än om ni väntar till slutet av månaden.

Källa: “Praktika för blivande föräldrar” av Agnes Wold och Cecilia Chrapowska Foto: Wahlström & Widstrand förlag/IBL

Annons