Agnes Wold: Småbarn behöver MER salt – inte mindre

Agnes Wold
1:37

Efter reklamen: 5 enkla tips för att ge barn bra matvanor

(1:37)

Slå på ljud

Det tycks finnas en oändligt massa saker som barn inte borde äta. Spenat, ris, honung är några exempel, och en sak de flesta av oss hört är väl att små barn inte ska äta salt. Det ska vara för att deras njurar är underutvecklade och inte kan reglera saltnivån i kroppen.

Så här skriver Livsmedelsverket om salt till barn under två år:

“Vid ungefär ett års ålder kan barnets kropp reglera saltbalansen. Fortsätt ändå att vara sparsam med salt, eftersom för mycket salt kan leda till högt blodtryck även hos barn. Ett sätt att minska på saltet är att välja nyckelhålsmärkta produkter, till exempel flingor, bröd och ost. De innehåller mindre salt än sorter som inte får nyckelhålsmärkas. Undvik också snacks, som chips och ostbågar, eftersom de ofta är väldigt salta.

Agnes Wold: Spädbarn behöver mer salt

Agnes Wold, överläkare och professor i bakteriologi och immunologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, menar dock att vi borde göra precis motsatsen.

Hon skriver i Fokus att en vetgirig barnläkarvän frågat ett gäng experter på njurar, som var på ett sjukhus i Göteborg, om varför salt är farligt för spädbarns njurar. De experterna hade aldrig hört talas om detta saltlarm. En av dem sade:

– Barn har ju outvecklade njurar. De kan inte suga tillbaka saltet. Så spädbarn behöver mer salt, inte mindre.

Anges Wold förklarar njurens funktion: “Njuren består principiellt av två delar. Den ena delen filtrerar blodet – vatten, salter och små molekyler trycks igenom filtret medan proteiner och celler blir kvar. I den andra delen sugs varierande mängd vatten och salter tillbaka från den filtrerade vätskan så att kroppen behåller exakt så mycket salt och vatten den behöver, och kissar ut resten. Är denna mekanism bristfälligt utvecklad förloras både salt och vatten.”

När hon frågar en specialist på för tidigt födda barn får hon svaret:

Prematurerna har outvecklade njurar, så de måste ha extra salt. Vi matar dem med koksaltlösning tre gånger om dagen.

Skulle inte allt bli så mycket enklare om om detta vore fallet, undrar Wold. Om man ammade barnet så länge man vill och sedan successivt låter det börja äta av familjens mat, istället för att fixa specialmat åt den lilla?

Möter motstånd från Livsmedelsverket

Detta lade hon fram på ett seminarium, och möter motstånd från en anställd på Livsmedelsverket, som förvisso backar på påståendet om njurarna, men istället menar att högt saltintag som barn kan leda till högt blodtryck som vuxen.

Här slår Wold tillbaka med att kopplingen mellan salt och högt blodtryck är svagt, då minskat saltintag INTE visat sig minska dödligheten i hjärtkärlsjukdomar. Och logiken haltar dessutom då saltrekommendationen endast gäller det första levnadsåret, och om det påverkar en upp i vuxen ålder borde saltreglaget gälla hela barndomen och även för vuxna.

Agnes Wolds slutsats blir att historien om salt och småbarnsnjuren är en hörsägen, som inte stöds av vare sig vetenskaplig litteratur eller experter.

Källa: Fokus

Foto: Thinkstock

Mer läsning för dig
Agnes Wold: Prylar du behöver – och INTE behöver – när du blir förälder