En del av

Flaska eller amma? Det är frågan ...

27 apr, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
mamma som ammar resp flaskmatar
Ibland fungerar amningen direkt och ibland är det inte ens ett alternativ. Oavsett hur du gör blir det bra men det brukar dyka upp en del frågor längs vägen.
Annons
5 märkliga (men helt normala) saker om din nyfödda bebisBrand logo
5 märkliga (men helt normala) saker om din nyfödda bebis

Att amma kan vara otroligt svårt, eller det mest naturliga i världen. Vissa älskar att amma, medan andra helst skulle slippa det helt.

Amning kan kännas kravfyllt och ibland finns det jobbiga erfarenheter från en tidigare amning i bagaget. Utöver det kan en rad olika psykologiska och medicinska orsaker så som mjölkstockning, såriga bröstvårtor eller att barnet är för tidigt fött påverka. Ibland önskar man delamma för att kunna ta hjälp en partner eller anhörig.

Ska jag amma eller ge ersättning?

Josefin Hörle på Amningsmottagningen
Det viktigaste är att du som mamma får stöd, menar Josefin Hörle på Danderyds amningsmottagning.

– Det viktigaste är att du som mamma mår bra och får stöd i det beslut som du fattat. Och stöd finns på bvc och på landets amningsmottagningar, oavsett om du vill flaskmata eller amma, menar Josefine Hörle barnsjuksköterska och enhetschef på Danderyds amningsmottagning och Danderyds BVC.

Annons

Sedan finns det självklart rekommendationer som kommuniceras ut till nyblivna mammor som lutar sig helt mot WHO:s rekommendationer, förklarar Josefine och fortsätter:

WHO's rekommendationer om amning

– I Sverige håller vi oss till samma rekommendationer som WHO, det vill säga rådet att helamma sin bebis i sex månader, och gärna fortsätta delamma till bebisen är två år. Sedan är det alltid individuellt hur länga mamma och bebis vill amma.

En oro som de flesta nyblivna föräldrar upplever är om barnet får i sig tillräckligt. Så hur mycket ska en bebis äta? Mängden eller snarare volymen en bebis äter beror på om du ammar eller flaskmatar ditt barn. Men generellt gäller följande: om bebisen växer som den ska och verkar nöjd, så äter den tillräckligt, menar Josefine.

– Hur mycket en bebis som enbart ammar får i sig, vet vi inte eftersom det inte går att mäta mängden bröstmjölk. Men om man tittar på bebisar som flaskmatas så ska man utgå från den rekommenderade dygnsdosen på förpackningarna. En del bebisar äter mer vid vissa måltider, mindre vid andra. Utgå från den rekommenderade dygnsdosen fördelat på så ofta som ditt barn behöver äta. Var noga med att blanda ersättningen enligt anvisningen. Oavsett om du ammar eller ger flaska är det viktigt att vara lyhörd för när barnet visar att det är hungrigt respektive mätt.

Annons

Hur ofta då? Det är också helt beroende på bebisen och vilka förutsättningarna du har.

– De flesta spädbarn behöver äta varannan till var tredje timme. Ibland oftare och ibland med längre uppehåll. Det gäller både de som ammas och får på flaska. Det viktigaste är att barnet verkar nöjt och växer som det ska.

Kombinera flaska och amning

De första sex månaderna med bebis är minst sagt omvälvande och den första tiden handlar till stor del om att amma eller flaskmata. Men när bebisen närmar sig halvåret kan små smakprov av riktig mat börja bli intressant för bebisarna och med tiden svalnar intresset för att amma eller flaskmatas. Vissa ser det som ett naturligt tillfälle att fasa ut amning och flaskmatning medan andra föredrar en kombination.

För den som heltidsammat fram och vill börja introducera flaska är det bra att tänka på följande:

  1. När man ger på flaska första gången kan det vara bra att pumpa ut bröstmjölk så att bebisen känner igen smaken.
  2. Ibland är det lättare för den icke-ammande föräldern att ge flaskan. Introducera inte heller flaskan när bebisen är alltför hungrig.
  3. Ge på flaska enligt den beprövade metoden ”paced bottle-feeding” det vill säga med små pauser där man väntar in barnet tills det visar att det vill suga/äta igen. Metoden att ge mat på härmar hur barnet äter när det ammas, finns filmklipp på Youtube som visar hur det funkar! Detta sätt att ge mat på flaska konkurrerar så lite som möjligt med amningen.
  4. Om barnet är äldre än sex månader kan man prova napp med större hål i nappen eller ge ersättning/bröstmjölk/välling i kopp.

Amning väcker känslor

Få ämnen rör upp så mycket känslor som amning, eller snarare att av olika anledningar inte vilja, kunna eller orka amma. Men varför är amning är ett så känslosamt ämne?

Annons

– Det går inte att komma ifrån att amning är laddat. Det är svårt att säga vad det beror på men det är biologiskt betingat i våra hjärnor att ge våra barn föda, det är viktig för oss. Så om man av olika skäl inte kan eller vill amma blir det komplext, både för oss själva och tyvärr ibland för omgivningen. Folk har åsikter och man får ofta råd som man inte har bett om. Därtill har man mycket hormoner och känslor i gungning efter graviditet och förlossning. Prata med ditt BVC eller ta kontakt med en amningsmottagning om du behöver stöd, uppmanar Josefine.

Foto: TT

Annons