En del av

Barn blir oroade – när föräldrarna inte har tid

22 jan, 2017 
https://image.motherhood.se/image-2579819?imageId=2579819&width=1320&height=689
Mikaela Alex
6 idiotiska saker som vuxna säger till barn
En ny studie visar att hälften av alla förskolebarn inte tycker att deras föräldrar har tid med dem, något som på sikt kan förstöra barnets självbild.
Annons
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra sakerBrand logo
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker

När danska Barnrådet gjorde en undersökning med 531 förskolebarn svarade nära hälften att deras föräldrar är mycket stressade, inte har tid med dem och att de inte gör något roligt ihop med sina föräldrar, enligt danska TV2.

Det här är något som oroar bland annat barnpsykologen Charlotte Diamant, då även mycket små barn kan uppleva stress, trots att de inte förstår begreppet.

– Det kan leda till en inre oro som på sikt kan påverka barnens självbild. Barnen kan bli uppmärksamhetstörstande om de saknar trygghet och omsorg från sina föräldrar, säger hon till TV2.

Föräldrar kan bli bättre på att planera sin tid

Femåriga Sabine är ett av de barn som medverkat i undersökningen:

– Man ska skynda sig att klä på sig. Vi har nästan alltid bråttom. Min pappa tittar mycket på sin telefon och min mamma tittar mycket på sin dator, säger hon till TV2.

Annons

Barnrådets ordförande Per Larsen anser att föräldrar borde bli bättre på att planera sin lediga tid.

– Det är ett begränsat antal timmar man har till sitt förfogande, och det är väldigt synd om man inte disponerar sin tid, säger han.

Han menar inte att allt ansvar bör ligga på föräldrarna, men att det kan vara en bra idé att ta ett steg tillbaka och försöka se på det stora hela vad både vuxna och barn gå miste om i sin vardag. Det kan vara ett tecken på att kraven är för höga och prioriteringarna felaktiga, menar Per Larsen.

Foto: Thinkstock

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons