En del av

Barn upplever föräldrarnas surfande som om det vore en depression

24 jan, 2017 
Mikaela Alex
Barn liknar surfande vid depression.
Barn till föräldrar som ständig surfar på mobilen upplever det på samma sätt som om föräldern har en svår depression, menar barnspykologen Kerstin Johannesson.
Annons
3 tips på bra vanor för barn och ungaBrand logo
3 tips på bra vanor för barn och unga

Barn till föräldrar som ofta är psykiskt frånvarande under lång tid, som till exempel när de surfar på mobilen eller spelar tv-spel, riskerar att ta skada.

Beteendet uppfattas av barnet på samma sätt som om föräldern lider av en depression, menar Kerstin Johannesson, ordförande för barnhälsovård i Sveriges Psykologförbund.

– Vi märker inte hur upptagna vi blir av mobiltelefonen. Men barn märker att vi är psykiskt frånvarande och upplever då att vi inte är tillgängliga. Är man då ett litet barn försöker man påkalla uppmärksamhet, och när det misslyckas så kanske man lättare ger upp det, och det – har vi sett – har stora och tråkiga konsekvenser, säger hon till SVT.

Barn är byggda för att ha social kontakt

Hon förklarar att barn är byggda för att ha social kontakt med andra människor. Hos föräldrar med depression är det inte ett problem i sig att de är deprimerade, utan det är avsaknaden av kontakt som gör skada.

Annons

– Jag skulle bara titta i min telefon när barnet sover, eller är med andra vuxna. Det här är ett jättestort experiment, det finns inga barn som har upplevt det här, säger Kerstin Johannesson.

Om hon har rätt, och barn till mobilanvändande föräldrar lider på samma sätt som barn till deprimerade föräldrar, så kommer konsekvenserna inte att synas förrän långt senare.

– Om man som barn är utlämnad till en person som inte orkar att kommunicera med en, så utvecklas man sämre rent kognitivt. De här barnen blir sena i sin utveckling, och de tar inte ifatt det, och de har en större risk att själva inte må bra, säger hon till SVT.

Källa: SVT

Foto: Thinkstock

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons