Experten svarar – detta kan man göra om barn inte vill äta frukost

Barn som inte vill äta frukost
1:37

Efter reklamen: 5 enkla tips för att ge barn bra matvanor

(1:37)

Det är inte kul att börja dagen med ett stort bråk. Men det är inte heller kul att lämna ett barn på förskola eller skola som man vet inte fått i sig något på morgonen.

Så hur får man äntligen ordning på frukoststunden när barnet bara matvägrar?

Vi ställde tre frågor om frukost till barndietisten Sara Ask, som alla föräldrar till en liten frukostvägrare vill veta svaret på.

Barn som inte vill äta frukost? 3 svar från experten

1. Det är lätt att bli desperat när ens barn bara matvägrar på morgonen. Hur viktigt är det egentligen att barn äter frukost?

Frukosten kan vara ett suveränt mål som ger mycket näring för den som har aptit på morgonen. Men för den som inte har någon aptit finns lyckligtvis fler chanser senare under dagen.

2. Är det okej att hoppa över frukost ibland för att inte starta dagen med ett bråk?

Sara Ask dietist

Sara Ask är legitimerad dietist och har specialiserat sig bland annat på barn. Foto: Jan-Åke Eriksson

Definitivt. Mat och bråk är en synnerligen dålig kombination och barnet vägrar nog inte för att vara besvärlig utan för att hen inte är hungrig. Människor är olika hungriga på morgonen, det gäller både barn och vuxna, och det finns en del som tyder på att det är kopplat till om man är kvälls- eller morgonmänniska.

För vissa är frukosten dagens bästa måltid medan andra mår illa av blotta tanken på att äta något så tidigt på morgonen.

Därför är det viktigt att vara lyhörd för vem man har framför sig och anpassa lite utifrån det. Vissa barn behöver till exempel tid på sig så att de hinner vakna till ordentligt innan det är dags för frukost, andra kanske kan tänka sig att äta om de får något lättare, som några bitar läskande halvtinad mango eller ett par ostrullar. Andra kanske bara vill ha något att dricka.

En hack till alla som har en matvägrare på morgonen är dock att skicka med ett litet mellanmål till skola eller förskola som är bra att ha när/om hungern kommer.

3. Har du något bra tips på hur man gör frukosten mindre laddad när det har blivit en stor och jobbig grej för mitt barn?

Här tror jag på att vara flexibel och inte stressas av tanken på att frukosten skulle vara dagens viktigaste mål. Frukosten kan som sagt vara jättebra för alla som gillar den, men det behöver inte vara ”frukost framför allt”.

Om du som förälder försöker släppa kravet att du ska lyckas truga i ditt barn frukost och i stället tänker att din uppgift är att se till att det finns bra frukostmat att tillgå, medan barnets uppgift är att välja vad och hur mycket hen vill ha, blir situationen förhoppningsvis mindre laddad.

Foto: TT, Jan-Åke Eriksson

Mer läsning för dig
Inspo till allergivänligt fika – 3 recept utan mjölk, ägg och nötter