En del av

Barnläkarens Kajsa Kaijsers tips för att undvika RS-virus

01 okt, 2021 
AvElisabeth Granseth
Kajsa Kaijser och en bebis
Just nu ser vi en ökning av RS-virus i Sverige. Har man en liten bebis hemma kan det kännas oroande. Motherhood har pratat med barnläkaren Kajsa Kaijser för att höra vad man kan göra för att försöka undvika att bli smittad.
Annons

Motherhood har tidigare skrivit om att forskare förutspådde att RS-viruset skulle slå extra hårt efter att restriktionerna hävdes. Nu bekräftar Folkhälsomyndigheten att vi ser en ökning av personer som insjuknat i RS-virus i Sverige.

Tittar man på grafer som illustrerar antal bekräftade personer med RS-virus, så ser vi att det är en tydlig ökning från vecka 32 till vecka 37. Det som även sticker ut är att RS-säsongen börjar tidigare än vanligt.

Graf över RS-virusets utveckling
Graf: Folkhälsomyndigheten.

Kan bli ett infektionsår

Kajsa Kaijser är barnläkare och arbetar på Karolinska sjukhuset i Solna. Hon har också sett en ökning av barn som är sjuka i RS.

– Det är en hel barnkull som varit hemma mycket under coronatiden som inte har haft några infektioner och därmed inte har utvecklat en immunitet. Det är normalt att få en del infektioner under det första året, men de här barnen har inte fått så många. Därför finns det fler barn som är mottagliga för att bli sjuka. Jag tror vi kan få ett infektionsår, säger Kajsa Kaijser.

Se också: Barnläkaren – så ser du att ditt barn har RS-virus

Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS-virusetBrand logo
Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS-viruset

Vad är RS-virus?

Nästan alla barn får en infektion med RS-virus innan de fyllt två år. Oftast blir barnet inte jättesjuk, men barn under ett år och barn som tillhör en riskgrupp kan bli svårt sjuka. Bebisar använder näsan när de andas och blir de snoriga kan det vara väldigt besvärligt dem att äta och dricka.

Annons

Enligt 1177 Vårdguiden är symptomen på RS-virus,

– snuva, slemmet är ofta segt

– hosta

– feber

– irriterade och röda ögon

– väsande och pipande andning

Vad kan man göra för att undvika att ens bebis ska smittas med RS?

1. Barnläkaren Kajsa Kaisers första råd är tydligt: Tvätta händerna!

– De flesta förkylningar smittar via händerna och små barn biter på allt och stoppar händerna i munnen. Det vi alla kan göra är att tvätta händerna! Eller ta handsprit om det inte finns tvättmöjlighet, säger Kajsa Kaijser.

2. Om syskon är förkylda ska de inte pussa och ta på bebisen.

– Förkylda syskon är svåra att undvika, men det är viktigt att säga till dem att tvätta händerna och att de inte ska röra bebisen, säger Kajsa Kaijser.

3. Under en infektionssäsong ska man vara restriktiv med besök.

– Personer med förkylningssymptom ska inte träffa bebisen. Jag skulle säga att ansvarsfulla mor- och farföräldrar, som känner sig friska klarar att träffa bebisen. En barnfamilj där barnen går i förskola och skola kan man erbjuda att ses utomhus på en promenad exempelvis, säger Kajsa Kaijser.

4. Det är mycket att vinna på att vara lite försiktig de första månaderna i bebisens liv.

– Bebisar andas med näsan och då kan det störa med en förkylning när man ammar, eller ger ersättning. Men ju större bebisen blir desto mer avtar risken för att de blir allvarligt sjuka i RS. Om en bebis inte äter ska man alltid kontakta vården så att en läkare kan göra en bedömning, säger Kajsa Kaijser.

Källa: Folkhälsomyndigheten,1177 Vårdguiden

Foto: TT

Annons