En del av

Barnläkaren: Behöver inte koka napp och nappflaska

17 aug, 2017 
https://image.motherhood.se/image-2579751?imageId=2579751&width=1320&height=689
Malin Karlberg
Barnläkaren: "Nej, du behöver inte koka nappen och nappflaskan!"
Brukar du koka dina barns nappar och nappflaskor för att sterilisera dem? Denna tidskrävande syssla kan du sluta med direkt, säger barnläkaren Cecilia Chrapowska – det är nämligen helt onödigt.
Annons
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tipsBrand logo
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips

Nyblivna föräldrar får ofta rådet att koka barnets nappflaskor och nappar – vissa rekommendationer hävdar att detta rentav bör göras i fem minuter varje dag.

Därför lägger många småbarnsföräldrar, måna om sina barns hälsa, stora mängder tid på att koka upp vatten och sterilisera flaskor och nappar på detta vis. Helt i onödan, enligt barnläkaren Cecilia Chrapowska, som skrivit boken “Praktika för blivande föräldrar – Gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund”, tillsammans med läkaren och professorn Agnes Wold.

– Föräldrar ägnar mycket tid åt att undvika någonting som inte är farligt. Nappflaskan blir tillräckligt ren av att man diskar den i diskmaskinen eller för hand. När man bor i ett land med rent vatten som Sverige räcker det med att diska nappflaskan och sedan låta den torka. Det finns ingen som helst anledning att koka och sterilisera, säger hon, enligt tidningen Metro.

Varning från andra länder

Cecilia Chrapowska tror att rådet kring sterilisering av flaskor och nappar uppkommit för att vattnet i vissa länder innehåller sjukdomsframkallande bakterier. Föräldraråden har sedan spritt sig över hela världen, trots att svenskt vatten håller mycket hög kvalitet.

Annons

– Som nybliven förälder har man ingen motståndskraft mot råd som sägs handla om barnets hälsa. Man tar till sig allt, hur besvärligt det än är, konstaterar hon, enligt Metro.

Källa: Metro Sverige Foto: IBL

Annons