En del av

Barnläkaren berättar – så ska du agera vid fallskada benbrott

06 jul, 2022 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Barn sitter på en gunga. På bild två håller en man upp ett barn och skrattar.
De har spring i benen, hoppar och leker. Vi vill såklart att våra barn ska röra på sig så mycket som möjligt. Ibland sker det att dem ramlar och slår sig. Här visar barnläkaren Kajsa Kaijser hur du ska gå tillväga vid en fallskada och benbrott.
Annons

Vi vill att barnen ska röra på sig och vara aktiva, kanske ännu mer nu i dessa skärmtider.

Video: Här visar barnläkaren vad du ska göra om ditt barn får ett benbrottBrand logo
Video: Här visar barnläkaren vad du ska göra om ditt barn får ett benbrott

Därför bryter barn sig lättare än vuxna

I kombination av att barn har mjukare skelett än vuxna och att de har lite sämre koordinationsförmåga och definitivt sämre riskbedömningsförmåga gör att de lätt bryter sig.

Mer än en tredjedel, upp till hälften av alla barn, kommer att få ett benbrott någon gång under sin uppväxt. Det som skiljer barn mot vuxna, det är att själva skelettet är mjukt, men benhinnan är stark och ligament är starka.

– Barn kan bryta sig utan att benet ser krokigt och brutet ut, för det kan vara brustet som i kvistar in under. Barn behöver inte heller samma ”våld” som en vuxen för att bryta sig, berättar barnläkaren Kajsa Kaijser.

Annons

Vuxna däremot behöver exempelvis falla från högre höjder och falla hårdare för att få ett benbrott. Till exempel trilla ner från något högt eller ha hög hastighet när de trillar med cykeln.

Pojke som håller i ett pappershjärta.

Så ska du agera om ditt barn har fallit och har ont

Ett barn kan bryta sig i ganska små händelser, så därför ska man komma ihåg att om barnet inte vill stödja på benet eller klagar ihållande över att det gör ont i armen och inte vill använda den, då ska man ha ganska låg tröskel för att åka in och röntga.

– De läker väldigt bra och de läker ganska snabbt, så det är bra att röntgenkontrollera i alla fall, berättar barnläkaren Kajsa.

Hon fortsätter:

– Så skicka ut barnen, låt dem röra på sig, men ha i bakhuvudet att de har de ondare än vanligt, de kan de faktiskt ha brutit sig, uppmanar Kajsa.

Se i klippet ovan när barnläkaren Kajsa berättar hur du ska göra när ett barn ramlat och har fått ett benbrott. Vill du se hur du ska göra HLR på barn under ett år? Det kan du göra här.

Annons