En del av

Barnläkaren: Det här ska du göra om ditt barn blivit förgiftad

21 jul, 2022 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Man står och grillar korv och barn sitter på huk och leker.
Små barn är nyfikna, vill upptäcka världen och också smaka på allt som kommer i dennes väg. Här berättar barnläkaren Kajsa Kaijser vad det är bra att tänka på om ditt barn blir förgiftad.
Annons

Förgiftningar drabbar mest små barn i åldern ett till tre när man börjar utforska sin värld och det är väldigt ovanligt att det blir riktigt allvarligt och det är ytterst ovanligt att barn dör av förgiftningar.

Det finns vissa läkemedel som hushållskemikalier som är så giftiga att även små mängder kan bli allvarligt.

Video: Här berättar barnläkaren hur du ska agera vid en förgiftningBrand logo
Video: Här berättar barnläkaren hur du ska agera vid en förgiftning

Det här ska du göra om ditt barn blivit förgiftad

Det viktigaste är att man agerar direkt och att man gör rätt saker, så därför måste du ringa giftinformationscentralen. Du når dem via 112.

– Ibland kan man behöva ge kol direkt, men man ska aldrig ge kol eller framkalla en kräkning utan att först ha pratat med giftinformationscentralen för ibland är det direkt fel, förklarar barnläkaren Kajsa Kaijser.

Annons

Men det är bra att ha kol hemma och vara redo för det kan binda många farliga läkemedel, svamp -och växtgifter.

Vad menas med kol?

– Medicinsk kol binder sig till många ämnen och minskar därigenom upptaget i kroppen.

Så förbygger du förgiftning

Det är viktigt att förebygga sådana här olyckor och de är helt undvikbara om man tänker på var man förvarar sina läkemedel och sina hushållskemikalier. Det är även bra att tänka på var farmor, farfar, mormor och morfar förvarar sin hjärtmedicin till exempel när barnen är hos dem.

– En vanlig orsak till att barn söker till akuten med förgiftning är faktiskt att de har druckit tändvätska. Typisk risksituation är att man kanske grillar, har lite fest, tändvätskan står på marken, den som grillar tog en öl och tänkte inte på att det lilla barnet var framme och testade vad som var i flaskan, berättar Kajsa.

Barnsäkra korkar och förvara inte saker där barnen kan nå det.

En flicka som öppnar en leksaksgryta och luktar på något gott.

Det kan även vara bra att kunna barn-HLR. Här visar barnläkaren hur du gör HLR på ett barn under ett år och hur du gör HLR på ett större barn.

Annons