En del av

Barnläkaren visar – så ska du göra om ditt barn satt i halsen

19 jul, 2022 
AvHannah-Fina Rohrmüller
En mamma har sitt barn i knät och barnet äter en godsak.
Barnen vill gärna upptäcka världen med munnen och tycker om att smaka på olika munsbitar. Ibland kan det gå för fort eller de kanske skrattar till och biten sätter sig fel. Här visar barnläkaren Kajsa Kaijser hur du ska agera om ditt barn sätter i halsen.
Annons

Något som alla småbarnsföräldrar kanske tänker på ganska ofta är att risken att barnet ska sätta i halsen på ett sådant sätt att det hindrar andningen.

Video: Här visar barnläkaren hur du ska agera när ett barn sätter i halsenBrand logo
Video: Här visar barnläkaren hur du ska agera när ett barn sätter i halsen

– Det är ganska ovanligt att det blir sådana situationer som blir farliga. Men risken är där hela tiden för i 1-2-års åldern så är barn supernyfikna och de har ganska nyligen lärt sig ta små saker med pincettgrepp och världen ska helst undersökas med munnen, berättar barnläkaren Kajsa Kaijser.

Så minskar du risken för att ett barn sätter i halsen

Det vanligaste folk sätter i halsen är vindruvor och korvbitar, berättar hon. De kan verkligen sätta sig på tvären och sväller upp och tar hela luftvägen.

När det kommer till just de här livsmedlen kan man minska risken genom att skära korvbitar och vindruvor i mindre bitar så att det inte sätter sig så lätt på tvären.

Annons

– Det andra man kan tänka på är att inte vara i rörelse när man äter. Då händer det så lätt att barnet kan hoppa till och så åker maten ner i fel rör. Det tredje som man kan tänka på är att barnen inte ska äta, i den här åldern, utan att man har uppsikt över dem, förklarar Kajsa.

Ett barn som ler och ser busig ut.

Det här ska du göra om ett barn under ett år sätter i halsen

Förutom att veta hur man ska undvika att det händer, så måste man veta vad man ska göra om det faktiskt händer att barnet sätter i halsen.

Det skiljer sig lite mellan små barn och vuxna när de sätter i halsen.

Lägg barnet på mage nedåt över din underarm och slå med handloven fem gånger. Med stöd för barnets huvud, vänd barnet på rygg och tryck med två fingrar precis nedanför barnets bröstben fem gånger.

Titta om något har kommit upp ur barnets luftväg. Upprepa annars tills du får loss maten som fastnat.

Slutar barnet att andas måste du börja göra barn-HLR. Vill du veta hur du gör barn-HLR? Det visar Kajsa Kaijser här och i videon ovan visar barnläkaren exakt hur du ska gå tillväga om barnet sätter i halsen.

Annons