En del av

Livsmedelsverket: bambutallrikar för barn kan innehålla farlig plast

09 dec, 2020 
Lovisa Svedlund
pojke som äter från tallrik gröt
Tallrikar som är tillverkade av en blandning av majsmjöl eller bambu och plast är farliga för småbarn, varnar nu Livsmedelsverket. Produkterna är vanliga och marknadsförs ofta som miljövänliga. Såhär vet du om du har dem hemma!
Annons
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

Det är blandningen av naturmaterial som bambu eller majsmjöl och plast som Livsmedelsverket nu flaggar för kan vara skadligt – speciellt för småbarn.

I ett pressmeddelande skriver de att det det finns en mängd produkter, exempelvis tallrikar och muggar tillverkade för barn, där den här blandningen av material finns.

Produkterna har blivit allt vanligare och görs exempelvis av en mix av bambumjöl, bambufibrer, eller majsmjöl tillsammans med någon form av plast, exempelvis melamin.

Ofta marknadsförs tallrikarna, muggarna och andra liknande produkter som innehåller naturmaterialen som extra miljövänliga, skriver de.

Tallrikar av bambublandning – farligt för småbarn

Men när livsmedel kommer i kontakt med tallrikar, muggar och liknande som är tillverkade på det här sättet finns risken att farliga ämnen som melamin och formaldehyd släpps ifrån till mat och dryck – som sen går in i kroppen.

Melanin kan påverka urinfunktionerna i kroppen. Och formaldehyd kan ha effekter på magen, har det visat sig i djurförsök.

Annons

Den forskning man gjort visar att ämnena släpper från produkterna framförallt när man använder dem till livsmedel som är kalla eller rumstempereradel och när man använder de här sakerna vid upprepade tillfällen.

Hälsorisken är också särskilt stor för småbarn, skriver Livsmedelsverket.

Har du tallrikarna hemma? Så vet du!

Varningen som livsmedelsverket lyfter på sin hemsida har gått ut över hela EU, inom unionens varningssystem för livsmedel, RASFF.

I själva verket är det olagligt att blanda de här materialen i produkter som är tänkta till livsmedel.

Däremot tillåter lagen produkter som ska komma i kontakt med livsmedel som tillverkats antingen av plast eller något av de växtbaserade fibertyperna.

Men hur vet man om man har produkterna hemma – och vad ska man göra i så fall?

– Det finns plast gjord för kontakt med livsmedel och det är tillåtet att göra tallrikar i ren bambu, det är en kombination av dessa material som inte är tillåten. Fråga tillverkaren eller säljaren om du är osäker på vad de tallrikar eller muggar du har hemma är gjorda av, säger Maria Florin, chef för avdelning Säkra livsmedel på Livsmedelsverket i pressmeddelandet.

Foto: TT

Annons