Så förändras livet när din bebis blir småbarn – 10 saker som väntar

Litet barn som äter själv
0:42

Efter reklamen: 7 tecken på att du har en tvååring hemma

(0:42)

På en sekund händer det – den där lilla knodden har plötsligt blivit en egen person!

Nyligen låg ditt barn still på en filt, kunde max vända på sig och och var nöjd så länge det gick att tugga på ditt finger när du pratade i telefon med en kompis.

Men förr eller senare händer det, din bebis är inte längre så liten och börjar med helt nya, roliga och utmattande (!) saker. Här är tio saker alla föräldrar som har en bebis som är påväg att bli ett barn kommer uppleva.

Så förändras livet när bebis blir småbarn

1. Köket blir en zombieapokalyps – inga konstigheter

Ingrodd banan, skvätt från klämmis och enorm diskhög. Dags att börja äta egen mat? Japp, du gissade rätt. Även om det kan vara skönt att amning eller flaskmatning är förbi har du en riktigt spännande utmaning framför dig i köket. Aldrig tidigare har du varit så tacksam för att din tapet tydligen gick att torka av?!

2. Du blir en OTROLIG entertainer

Har du alltid känt dig som den lugna typen? Dags att byta personlighet. När din bebis blir ett barn är chansen (eller risken) nämligen stor att du utan att tänka på det också utvecklas till en fullblods-entertainer. Välkommen upp på scenen, ramsorna, sångerna och sätten du kan kasta ditt barn på i luften är fler än du någonsin kunnat ana.

barn som springer

Klämmis på väggen, klämmis på tröjan, klämmis i vagnen. Japp det skvätter när man lär sig äta mat.

3. Nej, du kommer inte sitta still så mycket längre

Japp, det är sant som de säger. Barnet börjar gå, sen börjar det springa. Och du kommer springa efter.

4. Du blir expert på att barnsäkra

På en sekund ser du riskerna hemma hos personer ni hälsar på – och åtgärdar dem! Du ställer glasvasen längre från kanten på soffbordet, flyttar snabbt på allt som är lagom stort att stoppa i munnen och placerar dig själv framför det vassa hörnet av matbordet.

5. Ett ord: ilska

Ursäkta men HUR KUNDE DU öppna bananen på det där SJUKA sättet?! Vem gör så mot en annan människa?! Japp, med lite mer person kan det också komma lite mer ilska. Andas och tänk på att alla andra barn också skriker.

6. Att ha "fina saker" är det lite paus från nu

Ja, ditt eget hem kommer också vara barnsäkrat. Heja hyllor på hög höjd och leksaker som prydnadssaker. Kan bli snyggt!

7. Egentiden kan minska (men vi hejar på dig!)

När din bebis blir barn betyder det också att hens sovstunder glesas ut. Det kan göra att du får mindre tid över till att ta hand om dig själv eller saker som behöver göras. Men vi hejar på dig, med större barn kan det också vara lättare att be om hjälp. Gör det om du vill och kan!

Barn som målar på väggen

Kan bli en liten paus från att ha fina saker/tapeter/golv/rum hemma.

8. Ditt barn är (ja men faktiskt) våldsamt

En dagligt slagsmål? Inte alls omöjligt när din bebis blir äldre och lär känna sin kropp och sina muskler. Försök andas, även detta går över.

9. Blöjbyten... förändras

Riktig mat betyder också mer... ska vi säga utmanande.... blöjbyten. Fler våtservetter, fler nerbajsade plagg upp på ryggen. Mer av allt helt enkelt! Men håll ut, snart dags för pottan.

10. Ni får kul kommunikation

Nu kan ni prata mer med varandra. En riktig supergrej! Det som innan var buäääääh kan blir ett underbart litet skratt och några allra första ord. Faktiskt helt bedårande.

Foto: TT

Mer läsning för dig
3 enkla steg – så pratar du med småbarn så att de faktiskt lyssnar
Låt dig inspireras – 11 roliga månadsbilder att ta med din bebis