Drunkning: Så gör du HLR på en bebis som hamnat under vattnet

HLR på bebis vid drunkning

Det kan kännas tryggt att veta hur du ska agera om din bebis hamnar under vatten och förlorar medvetandet. Här visar HLR-experten hur du agerar vid en drunkning för att rädda bebisens liv.

Det är svårt att förutse hur du kommer att reagera om din bebis blir livlös i vattnet. Vi hoppas att du aldrig kommer att behöva råka ut för det scenariot, men om olyckan ändå är framme bör du veta hur du ska agera.

Vi bad HLR-instruktören Jessica Nieminen från Hjärt-Lungfonden beskriva exakt hur du som vuxen ska gå till väga om en bebis har hamnat under vatten.

Bebis som badar med sin mamma

Var alltid närvarande när din bebis badar, även om det handlar om små mängder vatten i ett badkar eller en badbalja så kan olyckan vara framme.

Bebis som drunknat – så gör du

Om ditt barn är över ett år gammal ska du istället läsa den här artikeln om HLR.

Men har du en bebis under 1 år ska du göra såhär:

Om bebisen inte andas måste du göra hjärt- lungräddning tills dess att ambulansen kommer. Du ska inte sluta utan fortsätta hela tiden, om barnet inte återfår sitt medvetande.

Först är det dock viktigt att du kontrollerar barnets medvetande genom att skaka och nypa barnet. Lyft sedan hakan på barnet uppåt, lyssna om barnet andas, känn om det kommer luft mot din kind och kolla på barnets bröstkorg om den rör sig. Om det inte andas måste du påbörja HLR.

Så gör du HLR på en bebis

HLR på barn och bebisar gör man enligt följande mönster:

  • 5 inblåsningar
  • 30 kompressioner
  • 2 inblåsningar
  • Upprepa 30 kompressioner, 2 inblåsningar, 30 kompressioner, 2 inblåsningar och så vidare.

1. Inblåsningar

En bebis har så litet ansikte så när du börjar med inblåsningar täcker du både barnets mun och näsa med din mun.

Såhär gör du: Barnet ligger på rygg. Håll ett finger under hakan så att den strävar uppåt och halsen sträcks ut. Lägg din mun över bebisens mun och näsa och blås in din luft. Gör en inblåsning, ta ny luft, gör en till inblåsning och fortsätt totalt 5 gånger.

2. Gör kompressioner (tryck på bröstkorgen)

Om bebisen fortfarande inte är vid medvetande ska du nu göra kompressioner. Gör såhär:

Lägg barnet på rygg. Sätt två fingrar på nedre delen av bröstkorgen och tryck ner 4 centimeter, 30 gånger. Det kommer kännas mycket och hårt, men du ska fortsätta. Det är viktigt att du vågar ta i och trycka ner 4 centimeter varje gång.

Räkna gärna högt när du gör trycken, fortsätt hela vägen upp till 30.

3. Fortsätt med inblåsningar

Om bebisen fortfarande är livlös ska du göra två inblåsningar. Fortfarande inget medvetande? Gör 30 kompressioner. 2 inblåsningar. 30 kompressioner.

Efter cirka en minuts HLR ska du ringa ambulansen och säga att du har en bebis som inte är vid medvetande. Fortsätt sedan med inblåsningar och kompressioner tills ambulansen kommer.

Här kan du se när HLR-experten utför hjärt- och lungräddning på en bebis:

2:12

Efter reklamen: HLR-instruktören: Så gör du om en bebis hamnat under vatten och är livlös

(2:12)

Foto: TT

Video redigering/reporter/foto: Katarina Mattson

Mer läsning för dig

Drunkning: Så gör du om ett barn hamnat under vatten och är livlös

Tydlig guide – så gör du om ditt barn satt i halsen