En del av

Freja, 1 sover i eget rum och egen säng – såhär funkar familjens rutin

24 mar, 2023 
https://image.motherhood.se/image-8544540?imageId=8544540&width=1320&height=1320&cropw=66.67&croph=100&x=18.57&y=0
Lovisa Svedlund
Madeleine
Foto: Instagram/@mjaensson, Privat
När Madeleine delade med sig av familjens nattningsrutin i ett klipp på sin Instagram var det många andra föräldrar som blev inspirerade. Snart 2-åriga dottern somnar tryggt i egen säng och eget rum – och sussar genom hela natten. Se mysiga klippet – och läs steg för steg hur familjen gjorde.
Annons

Är du förälder vet du att sovrutiner är något som funkar olika för alla barn. Så enkelt är det faktiskt – och man det vanligaste rådet från barnexperter är att testa sig fram till vad som passar just dig och ditt barn!

Men visst är det kul att läsa om hur andra familjer gjort? Vad som blivit megasuccé eller pannkaka för andra. Ibland kan du ju plocka något som passar perfekt även för ditt barn.

Bebisar och sömn – se också:Brand logo
Bebisar och sömn – se också:

Sedan Madeleine, 31, delade med sig av familjens läggningsrutin i sitt instagramflöde har videon visats över 250 000 gånger.

Rutinen som Madeleine och pappa Filip kör hemma hjälper dottern Freja att somna i egen säng och i eget rum. De flesta nätter sover hon dessutom genom hela natten!

Sovrutinen som blev succé hos familjen

Så, hur funkar rutinen?

Annons

Hej Madeleine! Vill du beskriva lite mer hur er nattningsrutin ser ut?

– Ja, vi brukar byta om, borsta tänder och varva ner cirka en halvtimme innan själva nattningen för att hon ska hinna komma till ro. Vi har klockan 19 som hålltid och brukar fråga om hon vill ha välling och sova. Säger hon nej väntar vi en liten stund och frågar igen. Oftast säger hon ja efter 1-2 gånger.

– Då gör vi välling och säger godnatt till hunden Salsa, godnatt till eventuell leksak eller gosedjur och går in på rummet. Där ber vi om kram och puss och säger godnatt. Ena föräldern lägger ner Freja och lämnar rummet. Den andra ger välling och medan hon dricker den förbereder man nappar. Vi har nappar som blir självlysande om man håller dem mot ljuset en stund.

Så fiffigt! Hur avslutar ni rutinen?

– När hon druckit upp får hon napparna, man säger god natt en sista gång och släcker lampan innan man lämnar rummet. Vi bevakar sen via monitor och hon brukar somna själv inom 5-30 minuter.

Annons

Här kan du se klippet på Frejas nattningsrutin:

Berätta – hur har era nattningsrutiner sett ut tidigare i Frejas snart tvååriga liv?

– Vi har testat lite olika sen hon föddes. I början var fokus på att få henne trygg i sin egen säng, bland annat, och sen har vi successivt byggt på rutinen och testat oss fram. När nattningarna tog väldigt lång tid och hon bara somnade om man vaggade henne i famnen så började vi testa andra sätt. Vi la henne i sängen och buffade lätt på rumpan, vi spelade ”sov-listor” eller regnljud och annat.

Varför började ni med läggningsrutinen ni har idag?

– När vi började tog nattningen väldigt lång tid och man fick ofta ont i ryggen av att vagga och gunga, så vi började fråga andra hur de gjorde, läsa på forum och testade oss som sagt fram till det vi har idag. När hon var trygg i sin egen säng och nattningen gick bra så märkte vi att hon stördes när vi kom in i rummet och skulle sova, så efter hon fyllt ett år flyttade vi henne till eget rum.

Annons

– Sen dess har hon sovit nätterna igenom. Att få till en rutin innebär även att vi får tid för annat på kvällarna. Både för att fixa hemma, varva ner efter en intensiv dag men också ge tid till varandra som par. För oss har detta varit guld. Vi märker även på Freja att hon vaknar glad och pigg!

Madeleine och Filip
:

Filip och Madeleine
Foto: Privat

Ålder: 31 och 32

Familj: Dottern Freja,1 och hunden Salsa, 12

Bor: Uppsala

Det låter ju skönt! Har den här metoden varit bra på fler sätt än så?

– Ja, jag själv älskar rutiner och struktur och har försökt hålla det på olika sätt med Freja sen hon kom till världen. Även om många tycker man är lite pedant med sina hålltider så vet Freja vad hon ska förvänta sig, och det ger oss frihet att kunna vara spontana utan att ”störa” vanorna.

Många tycker det är svårt att lära barn somna i egen säng eller i eget rum. Var det svårt för er någon gång i processen?

– Ja! Första månaderna i livet sov hon bara ovanpå mig dag som natt. Hon vaknade och skrek så fort jag försökte lägga bort henne, även perioden att få henne somna i egen säng var stundvis kämpig. Men man får testa sig fram och se vad som funkar. Det finns inget rätt sätt eller en väg som funkar. Alla barn är olika och kräver därför lite olika sätt.

Freja
Freja fyller snart två år. Foto: Privat

Ni fick många reaktioner på inlägget – vad ville folk dela med sig av?

– Jag skulle säga att större delen av responsen var positiv med folk som hade samma erfarenhet eller som kanske var tacksamma för att kunna få lite tips att testa!

Småbarnsföräldrarna Julia & Louise: Så hanterar vi sömnbristBrand logo
Småbarnsföräldrarna Julia & Louise: Så hanterar vi sömnbrist
Annons