Beteendevetaren: Tvinga inte barnet att säga förlåt

Beteendevetaren: tvinga inte barnet att säga förlåt

Som förälder vill du att dina barn ska lära sig att ta ansvar för sina handlingar och säga förlåt. Men det är ibland lättare sagt än gjort, och enligt bloggaren och beteendevetaren Petra Krantz Lindgren är det ett vanligt misstag att tvinga sina barn att be om ursäkt till andra.

Nyligen skrev hon ett omtalat och hyllat inlägg om ämnet på sin blogg – där hon går igenom varför du aldrig ska tvinga ditt barn att säga förlåt. Petra Krantz Lindgren menar att det finns två olika konsekvenser av att vi vuxna kräver att barnen säger förlåt:

“För det första är det ganska olustigt – oavsett om man är barn eller vuxen – att vara den som får ta emot en ”beordrad” ursäkt. Jag skulle för egen del känna mig obekväm om chefen krävde av min arbetskollega, som begått ett misstag som drabbat mig, att hon skulle säga förlåt och ”låta som om hon menar det”, skriver hon i inlägget och lägger till:

“Jag skulle ha en stark misstanke om att ursäkten snarare var sprungen ur egenintresse (rädsla för chefen och eventuella sanktioner) än ur äkta ånger och omsorg om mig. Inte desto mindre skulle jag uppleva ett tryck att acceptera ursäkten.”

Du lär barnet att ursäkten inte behöver vara genuin

När du som vuxen kräver att ett barn ska säga förlåt lär du dessutom barnet att det är jobbigt att be om ursäkt och att ursäkten inte behöver komma från hjärtat. I blogginlägget ger Petra ett exempel på en konversation hon hade med sin egen dotter:

“Det andra problemet när vuxna kräver att ett barn skall säga förlåt är den outtalade, men ändå tydliga, lärdom som barnet drar. Min dotter var 9 år när hon klädde den i ord för första gången. Vi var på väg hem från stranden, där vi bevittnat ett bråk mellan två syskon:

– Hörde du att den där mamman på stranden sa att pojken måste säga förlåt till flickan?

– Mm, det gjorde jag.

– Jag tycker inte att vuxna borde göra så.

– Inte?

– Nej, för när vuxna tvingar ett barn att säga förlåt lär sig barnet att det är ett jobbigt och svårt ord och att man inte måste vara ärlig när man säger det.”

Istället för att tvinga dina barn att be om ursäkt föreslår Petra Krantz Lindgren istället att föregå med gott exempel och att du tänker efter hur du själv gör när du ber om förlåtelse. Hon understryker att det framförallt är viktigt att du tar ansvar för ditt handlande. Därefter kan du anpassa ditt eget beteende i enlighet med de mål du har för ditt barn.

Källa: Petrakrantzlindgren.se Foto: IBL

Mer läsning för dig
Elaine Eksvärds bästa tips: Så pratar du med barn om svåra saker
3 enkla steg – så pratar du med småbarn så att de faktiskt lyssnar

Utvald läsning